Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του, ανακοίνωσε την απόφασή του για τη διάλυση όλων των περιφερειακών στρατιωτικών επιτροπών της Ουκρανίας, που είναι επιφορτισμένες με τη στρατολόγηση, καθώς φαίνεται πως διαπιστώθηκαν περιπτώσεις διαφθοράς. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως τους επικεφαλής των επιτροπών αυτών, που θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, θα πάρουν αξιωματικοί οι οποίοι πολέμησαν στο μέτωπο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η αξιολόγηση των κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας αποκάλυψε ενδείξεις κατάχρησης σε επαγγελματικό επίπεδο, που αφορά από τον παράνομο πλουτισμό έως τη μετακίνηση ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία στην άλλη πλευρά των συνόρων, ενώ βρίσκεται σε ισχύ σχετική απαγόρευση λόγω πολέμου.

«Αυτό το σύστημα θα πρέπει να το διαχειρίζονται άνθρωποι που γνωρίζουν ακριβώς τι είναι ο πόλεμος και για ποιο λόγο ο κυνισμός και ο χρηματισμός κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι προδοσία. Άνθρωποι που έχασαν την υγεία τους, τα άκρα τους στον πόλεμο…», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Κιέβο έχει θέσει βασική του προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο με την εισβολή της Ρωσίας και επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της απόφασης και ότι οι νέοι υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές θα αξιολογηθούν πρώτα από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, την SBU.

«Συνολικά, υπάρχουν ήδη 112 ποινικές διαδικασίες κατά των αξιωματούχων των “στρατιωτικών επιτρόπων” και 33 υποψίες σε διάφορες περιοχές: Ντόνετσκ, Πολτάβα, Βινίτσια, Οδησσός, Κίεβο, Λβιβ. Κάποιος πήρε μετρητά, κάποιος κρυπτονομίσματα – αυτή είναι μόνη η διαφορά. Ο κυνισμός είναι ο ίδιος παντού», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμη: