Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

“Στις 25 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική κλήση με πρωτοβουλία των ΗΠΑ μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Ο Μπελούσοφ τόνισε τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης λόγω της συνέχισης των αμερικανικών προμηθειών όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Τα μέρη συζήτησαν επίσης και άλλα θέματα”, επισημαίνει το υπουργείο.

Η πρώτη συνομιλία

Αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία μεταξύ του Μπελούσοφ και του Όστιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων TASS.

Το τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε μετά την ουκρανική επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Σεβαστούπολη, η οποία αφορούσε πυραύλους ATACMS και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ενώ πάνω από 150 άτομα τραυματίστηκαν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ανάμειξη των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη είναι πέραν πάσης αμφιβολίας.

Στις 28 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι “η τελική επιλογή του στόχου, η αποστολή της πτήσης, μπορεί να διατυπωθεί μόνο από ειδικούς υψηλής εξειδίκευσης με βάση τέτοιου είδους πληροφορίες, τεχνικές πληροφορίες”. Τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς καθόλου τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού, εξ ολοκλήρου από προσωπικό του ΝΑΤΟ. Οι χώρες του ΝΑΤΟ, “θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν”, προειδοποίησε.

Διαβάστε ακόμη