Σεβεροντονέτσκ: «Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο του εργοστασίου Αζότ»

Η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο του εργοστασίου χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Το Αζότ δεν είναι μπλοκαρισμένο, οι μάχες συνεχίζονται στους δρόμους δίπλα στο εργοστάσιο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταλάβουν την πόλη, είτε σήμερα (12/06), είτε αύριο», ανέφερε ο Σέρχι Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πυρκαγιά τεράστιας έκτασης στο χημικό εργοστάσιο, καθώς μαίνονται οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ.

Περίπου οκτακόσιοι άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο Αζότ, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός απελευθερώνει σταδιακά εδάφη στην περιοχή της Χερσώνας και πως είχε «κάποιες επιτυχίες» και στη Ζαπορίζια.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας»

Χθες (12/06) από το Κίεβο, η Πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε μία απάντηση «την προσεχή εβδομάδα» στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ένωση.

«Οι σημερινές συζητήσεις θα μάς επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας», επεσήμανε η κ. Φον ντερ Λάιεν ύστερα από τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητά συγκεκριμένη «νομική δέσμευση» ώστε να λάβει επίσημο καθεστώς υποψηφίου, το συντομότερο δυνατόν· ωστόσο, τα 27 κράτη – μέλη διχάζονται με την ουκρανική, τούτη, προοπτική.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία, κοιτάζοντας το μέλλον. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μεταρρυθμιστούν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλα ζητήματα», προσέθεσε σήμερα η Πρόεδρος της επιτροπής.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε πως «όλη η Ευρώπη αποτελεί στόχο της Ρωσίας και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό, μία θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα, μπορεί να είναι θετική απάντηση στην ερώτηση “κατά πόσον το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον;”».

Ο ουκρανικός λαός «έχει ήδη συνεισφέρει πολύ στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας», ολοκλήρωσε.

Σχεδόν τριακόσια νεκρά παιδιά από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων την 24η Φεβρουαρίου και έως σήμερα, περισσότερα από 795 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Τουλάχιστον 287 παιδιά σκοτώθηκαν και 508 τραυματίστηκαν.

Κίεβο: 32.150 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

32.150 Ρώσοι στρατιώτες έχουν «χάσει» τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, ενώ, το τελευταίο 24άωρο η Ρωσία μέτρησε περίπου εκατό απώλειες, κατά τον ουκρανικό στρατό.

Δυτική Ουκρανία: Επίθεση με πυραύλους στην πόλη Χόρτκιφ, 22 τραυματίες

Επίθεση με πυραύλους στη πόλη Χόρτκιφ της δυτικής Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μερικώς μία στρατιωβτική εγκατάσταση και να τραυματιστούν 22 άνθρωποι, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Τρους, Κυβερνήτη του Τερνόπιλ.

«Χθες το βράδυ, τέσσερις πύραυλοι έπληξαν την πόλη, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων νότια του Τερνόπιλ», ανέφερε σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Όλοι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Μαύρη Θάλασσα. Μία στρατιωτική καθώς και άλλες εγκαταστάσεις υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ καταστράφηκαν και τέσσερα κτήρια διαμερισμάτων. Δεν υπάρχουν νεκροί, όμως, έχουμε τραυματίες· 22 άνθρωποι νοσηλεύονται», επεσήμανε ο κ. Τρους, προσθέτοντας ότι «μεταξύ των τραυματιών, είναι και ένα 12άχρονο παιδί».

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: «Καταστράφηκε μεγάλη αποθήκη στη δυτική Ουκρανία με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα»

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Kalibr τύπου κρουζ, για την καταστροφή μεγάλης αποθήκης με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα, στην περιοχή Τερνόπιλ της Ουκρανίας, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Επίσης, κατέρριψαν τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su–25 κοντά στο Ντονέτσκ και το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.