Πενήντα τέσσερις μέρες από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία ανταλλάσσει απειλές με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας έντονη ανησυχία για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Την ίδια ώρα, καμπή στην πορεία του πολέμου αναμένεται να αποτελέσει η έκβαση της μάχης στη Μαριούπολη.
Ο κίνδυνος μίας άκρως επικίνδυνης και ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, που θα οδηγήσει σε μία γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη με την εμπλοκή και δυτικών χωρών στον πόλεμο της Ουκρανίας, φαντάζει για πρώτη φορά εφιαλτικά πιθανός, εξαιτίας των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ρωσική εισβολή και των πληγμάτων που μετρά η Μόσχα.
The eastern part of Mariupol.
“Liberated” by Russia. pic.twitter.com/ndKH61Iljc— Illia Ponomarenko ?? (@IAPonomarenko) April 16, 2022
Είναι ίσως ενδεικτικό για το τι θα επακολουθήσει, ότι υπό την αφόρητη πίεση μίας κατάστασης που της προκαλεί τεράστια φθορά, η Ρωσία χρησιμοποίησε την Παρασκευή για πρώτη φορά κατά την εισβολή στην Ουκρανία, τα βαρέα βομβαρδιστικά «Τουπόλεφ – Tu-95/-160», τα οποία εκτοξεύουν πυραύλους «Κρουζ».
Στόχος ήταν η Μαριούπολη, αλλά είναι σαφές πλέον ότι η Ρωσία ενισχύει γενικά τη στρατιωτική επιχείρηση με ό,τι όπλα διαθέτει.
Η εκτίμηση που κάνουν δυτικές κυβερνήσεις και πρωτίστως η αμερικανική, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμα μοιάζει πολύ κοντά στην πραγματικότητα, αφού και οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ουσιαστικά πλέον παγώσει εδώ και καιρό, δεν φαίνεται να βρίσκουν κανένα παραγωγικό πεδίο για να συνεχιστούν.
Γι’ αυτό και είναι απροσδιόριστο και απολύτως ανησυχητικό το πώς θα κινηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να αντιμετωπίσει τρεις εξαιρετικά δυσάρεστες για τον ίδιο συνθήκες, τις οποίες δεν είχε καν υπολογίσει όταν ξεκινούσε την επίθεση στην Ουκρανία: πρώτον τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός του αυτές τις 53 ημέρες των επιχειρήσεων, με τελευταία τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, του καταδρομικού «Moskva», ένα οδυνηρό πλήγμα γοήτρου για το Κρεμλίνο.
Δεύτερον το ενδεχόμενο να μην πετύχει, τουλάχιστον όχι χωρίς τρομακτικές απώλειες και πάντως όχι σύντομα, την κατάκτηση των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, ήτοι της περιφέρειας του Ντονμπάς, εξαιτίας της σοβαρής στρατιωτικής βοήθειας που παράσχει η Δύση στο Κίεβο για την ενίσχυση της άμυνας σε αυτή την περιοχή, με το ισχυρό φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα.
Και τρίτον, δεν περίμενε ποτέ, ως φαίνεται, ότι θα δει το ΝΑΤΟ να ενισχύει την παρουσία του βόρεια της Ρωσίας, με την ένταξη στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η Μόσχα έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει με ρηματική διακοίνωση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ «να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, κάτι που συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια». Ενώ μόλις την Κυριακή πρόσθεσε μία ακόμα προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά για την «ανησυχητική και με απρόβλεπτες συνέπειες», όπως λέει το Κρεμλίνο δραστηριότητα της Συμμαχίας στην… Αρκτική.
#Kadyrovites continue to show #TikTok how they fight against invisible enemies. pic.twitter.com/fURR5tA01d
— NEXTA (@nexta_tv) April 17, 2022
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνία για την Μαριούπολη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε τη νύχτα δραματική έκκληση στη Δύση, προκειμένου να αποστείλει το συντομότερο στρατιωτική βοήθεια στη χώρα του, καθώς βλέπει ότι οι Ρώσοι σφίγγουν τον κλοιό στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, ξεκινώντας πλέον την τελική επίθεση στη Μαριούπολη, ενώ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και σε άλλα μέτωπα, ακόμα και κοντά στο Κίεβο ή στο νότιο μέτωπο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «κάθε καθυστέρηση στην παράδοση των όπλων δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία» και επέμεινε στην προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στο Ντονμπάς και να σβήσει από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ.
Η ουκρανική πλευρά απέρριψε το σαββατοκύριακο το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων για παράδοση της Μαριούπολης, την κατάκτηση της οποίας η Μόσχα θέλει διακαώς, ώστε να παρουσιάσει ένα απτό «νικηφόρο» αποτέλεσμα μετά από σχεδόν οκτώ εβδομάδες εισβολής στην Ουκρανία.
Νωρίτερα ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε στείλει ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα στο Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει έδαφος στην ανατολική Ουκρανία. Υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, και σημείωσε, απευθυνόμενος και στη Δύση, ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι αν οι Ρώσοι κατακτήσουν το Ντονμπάς, δεν θα επιστρέψουν για το Κίεβο.
Ουκρανία: Πολλοί άμαχοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal
Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.
Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.
Η μάχη του Azovstal – 800 Ουκρανοί στρατιώτες απέναντι σε χιλιάδες Ρώσους
Στη Μαριούπολη και στην ύστατη προσπάθεια των ηρωικών Ουκρανών στρατιωτών να κρατήσουν την πόλη, πριν πέσει στα χέρια των πανίσχυρων ρωσικών δυνάμεων, βρίσκεται πλέον το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας πόλη για τους Ρώσους, καθώς το λιμάνι της συνδέει εδάφη που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας
Οχυρωμένοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη δίνουν μάχη ενάντια σε έναν κατά πολύ υπέρτερο αντίπαλο, με το Κίεβο να αποδέχεται ουσιαστικά το προδιαγεγραμμένο τέλος τους και να ζητά από τη Μόσχα να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να απομακρυνθούν από την πόλη και από το Azovstal, οι εναπομείναντες κάτοικοι -μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Κάτοικοι, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν νερό, ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα.
Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές, που επικαλείται το BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες… πλήρως εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, δίχως ωστόσο να έχουν ακόμα θέσει υπό την κατοχή τους ολόκληρη την πόλη.