Η Οδησσός και η Μικολάιβ, βορειοδυτικά της Χερσώνας βομβαρδίστηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας, ανέφεραν χθες οι ουκρανικές τοπικές στρατιωτικές αρχές, καθώς η Μόσχα φαίνεται να κλιμακώνει τα πλήγματά της στη νότια Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση των δυνάμεων της νότιας Ουκρανίας, η Μικολάιβ «χτυπήθηκε ξανά από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch» με αποτέλεσμα σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα να υποστούν ζημιές. Η διοίκηση, που ενημέρωσε σχετικά μέσω Facebook, δεν έκανε λόγο για απώλειες.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην Οδησσό, όπου πάντως ο Σερχίι Μπρατσούκ, ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα ελέγχει την κατάσταση, χωρίς να αναφερθεί σε ζημιές ή θύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, ότι επλήγησαν τουλάχιστον 114 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία.

Μετά τις εν λόγω επιθέσεις, ενισχύονται οι φόβοι ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο να κάνει την Ουκρανία «περίκλειστη» χώρα, να την αποκλείσει δηλαδή ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η εντύπωση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι υπήρξαν το βράδυ της Πέμπτης και βομβαρδισμοί μέχρι και στο Κίεβο οι οποίοι σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μαζί με τους φόβους ότι ο ρωσικός στρατός θα κινηθεί και προς τα νοτιοδυτικά, επανέρχεται η ανησυχία όμως και για το ενδεχόμενο εισβολής στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή της Μολδαβίας με αυτόνομο καθεστώς και ισχυρό φιλορωσικό στοιχείο για το οποίο η Μόσχα θεωρεί ότι καταπιέζεται από τις αρχές της χώρας.

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εγκατέλειψε εξ αυτού του λόγου μόλις πρόσφατα την ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τάχθηκε υπέρ του Κιέβου και της Δύσης. Όπως αναφέρθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια της χώρας, το Μικολάιφ χτυπήθηκε από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch τη νύχτα, ενώ πλήγματα δέχθηκε και η Οδησσός.

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενώ η πίεση στο Ντονμπάς γίνεται όλο και πιο έντονη με τις ουκρανικές δυνάμεις να περιμένουν τη δυτική βοήθεια για να οργανώσουν την άμυνά τους, γίνεται μετά τις πολύ ακραίες προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τη Δύση ότι θα χτυπηθούν στρατιωτικές βάσεις χωρών που στέλνουν όπλα στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών των προειδοποιήσεων ήταν και η έμμεση πλην σαφής απειλή που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν για χρήση μέχρι και πυρηνικών όπλων.

Την Πέμπτη έγινε πάντως γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 33 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 20 αφορούν σε στρατιωτικό υλικό, κυρίως βαρέα όπλα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μετέχει στον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να μείνει παθητικός παρατηρητής στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία. Χαρακτήρισε δε «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την Αζοφστάλ

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν· όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Κρίσιμη επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ ετοιμάζει σήμερα το Κίεβο

Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία.

«Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως «καταστροφική» την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.