Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Την ανακοίνωση έκανε την Κυριακή ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Επικοινωνία Ερντογάν- Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι τόνισε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι μετέφερε στις διμερείς συνομιλίες εκεί τις «αποτελεσματικές» διπλωματικές προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «κατανόηση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέσσερα από τα έξι θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως μετέδωσε το CNN, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα της απόσυρσης του Κιέβου από το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ αλλά και την αποδοχή της ρωσικής ως μια από τις επίσημες γλώσσες της Ουκρανίας.

Επικοινωνία Ερντογάν- Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

«Ο Ζελένσκι επίσης το παραδέχθηκε. Τα ρωσικά είναι μια γλώσσα που ομιλείται σχεδόν παντού στην Ουκρανία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε σε αυτό το σημείο», είπε ο Ερντογάν.

Για τις δηλώσεις Ζελένσκι πως θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα σε περίπτωση που βρεθεί συμβιβασμός με την Μόσχα, ο Ερντογάν σχολίασε ότι δείχνουν μια «έξυπνη ηγεσία».

Για την επικείμενη συνομιλία του με τον πρόεδρο Πούτιν, τόνισε ότι θα πρέπει να βρει τρόπο να κάνει μια «αξιοπρεπή έξοδο» και πως θα συζητήσουν και θα αξιολογήσουν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Από την άλλη, εμείς (Τουρκία) σίγουρα θεωρούμε τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.