Οι Ρώσοι έχασαν έδαφος στη Σεβεροντονέτσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λουχάνσκ

Η Σεβεροντονέτσκ είναι διχασμένη στα δύο μεταξύ των περιοχών που ελέγχουν οι Ρώσοι στρατιώτες και αυτών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Σέργκι Γκαϊντάι κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάσνκ όπου βρίσκεται η πόλη αυτή, επίκεντρο σφοδρών μαχών για τον έλεγχο της κοιλάδας Ντονμπάς.

«Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, οι Ρώσοι έλεγχαν το 70% της πόλης, αλλά τις τελευταίες δύο ημέρες απωθήθηκαν», σημείωσε ο Γκαϊντάι μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

«Η πόλη πλέον είναι περισσότερο ή λιγότερο μοιρασμένη στα δύο, φοβούνται να μετακινηθούν σε αυτή ελεύθερα», πρόσθεσε.

Εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο έπειτα από εβδομάδες σχετικής ηρεμίας

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

«Εκρήξεις στις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram. «Οι υπηρεσίες ήδη εργάζονται στο σημείο. Περισσότερες λεπτομέρειες- αργότερα».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί νεκροί, σημείωσε ο Κλίτσκο. Προηγουμένως αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι είδε καπνό πάνω από την πόλη μετά τις εκρήξεις.

Νωρίτερα οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές είχαν ηχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Κιέβου.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπρόβαρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει μυρωδιά αιθάλης στον αέρα μετά τις εκρήξεις.

Παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαν σημειωθεί επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, αφού η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας.

Ο Ολεξάντρ Γκοντσαρένκο, δήμαρχος του Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ, στα ανατολικά, δήλωσε ότι στη διάρκεια της νύκτας εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές, όμως όχι θύματα.

Στο Σεβεροντονέτσκ, όπου επικεντρώνεται η επίθεση των Ρώσων, ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέργκι Γκαϊντάι δήλωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της πόλης και εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις χθεσινές επιθέσεις σημειώθηκαν ζημιές σε κάποια μέρη του χημικού εργοστασίου Αζότ.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης σκοπεύει να πάει στο Κίεβο

Ο αρχηγός του κράτους της Σενεγάλης και πρόεδρος το τρέχον διάστημα της Αφρικανικής Ένωσης, ο Μακί Σαλ, εξέφρασε χθες Σάββατο στην Άκρα την πρόθεσή του να πάει στην Ουκρανία, μετά την επίσκεψή του προχθές Παρασκευή στη Ρωσία, όπου είχε συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ναι, θα πάω επίσης στο Κίεβο. Είναι σημαντικό να συμβάλλουμε να επιστρέψει η ειρήνη», είπε ο κ. Σαλ σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής.

Ο σενεγαλέζος πρόεδρος δεν έκανε διευκρινίσεις. Τον κ. Σαλ έκανε δεκτό την Παρασκευή ο κ. Πούτιν στο Σότσι (νότια Ρωσία). Του ζήτησε, εξ ονόματος των αφρικανικών κρατών, να «έχει κατά νου ότι οι χώρες μας (…) είναι θύματα αυτής της κρίσης σε οικονομικό επίπεδο».

Αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των σιτηρών, καθώς τα αφρικανικά κράτη είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από τις εξαγωγές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και στις ελλείψεις λιπασμάτων. Εκτίμησε ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία επιδεινώνουν τον αντίκτυπο της κρίσης στα αφρικανικά κράτη και απηύθυνε έκκληση ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων να εξαιρεθεί από τα τιμωρητικά μέτρα.

Δήλωσε «καθησυχασμένος» από τις συνομιλίες του με τον κ. Πούτιν.

Αναγγέλλοντας την επίσκεψη του κ. Σαλ στη Ρωσία, η προεδρία της Σενεγάλης είχε κάνει λόγο για προσεχή ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, όχι όμως σε κάποια επίσκεψη του αρχηγού του κράτους στο Κίεβο.

Σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο της Σεβεροντονέτσκ

Οδομαχίες μαίνονται στο κέντρο της Σεβεροντονέτσκ, της στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν την επίθεσή τους με στόχο να ελέγξουν όλη την κοιλάδα του Ντονμπάς.

«Η κατάσταση στη Σεβεροντονέτσκ, όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταδόθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στο οποίο έκανε λόγο για “αεροπορικές επιδρομές, πυρά του πυροβολικού και συνεχείς ρίψεις ρουκετών”.

Η πόλη παραμένει στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην κοιλάδα Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχουν εν μέρει οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες από το 2014 και την οποία η Μόσχα θέλει να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση των δυνάμεων εκεί παραμένουν συγκεχυμένες. Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρονται από την πόλη.

«Μονάδες του ουκρανικού στρατού που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στη διάρκεια των μαχών για τη Σεβεροντονέτσκ (έως και κατά 90% σε πολλές μονάδες), υποχωρούν προς τη Λισιτσάνσκ», μια γειτονική πόλη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του το Κίεβο ισχυρίζεται ότι μάχεται για την ανακατάληψη της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην πόλη και να καταλάβουν μεγάλο μέρος της, χωρίζοντάς τη στα δύο. Όμως οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και πάλι, να δημιουργήσουν γραμμή άμυνας. Αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο» της Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε ο Ολεξάντρ Στριούκ, δήμαρχος της πόλης, κάνοντας λόγο για οδομαχίες.

Λίγο νωρίτερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, όπου βρίσκεται η Σεβεροντονέτσκ, ο Σέργκι Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι «οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι (οι Ρώσοι) έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της πόλης. Αλλά τώρα οι δυνάμεις μας τους απωθούν».

Εξάλλου οι μάχες συνεχίζονται και σε άλλα μέτωπα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, «η Ρωσία εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για να κατακτήσει όλη τη χώρα μας». Το Κρεμλίνο, επεσήμανε ο Ολέξι Ρεζνίκοφ, «ονειρεύεται να κερδίσει τις περιοχές που θεωρεί δικές του, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής, της Σλοβακίας και άλλων».

Κριμαία, Ντονμπάς, νότια Ουκρανία: συνολικά η Ρωσία έχει τριπλασιάσει από την αρχή της εισβολής της την έκταση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, φτάνοντας τα 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 20% της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, η Μόσχα «εξακολουθεί να βομβαρδίζει τις κατεχόμενες περιοχές και τις θέσεις του ουκρανικού στρατού», ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης στις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε «μια γέφυρα από την οποία αναπτύσσονταν ξένοι μισθοφόροι» κοντά στη Ντατχνόε, στην επαρχία της Οδησσού, και ότι έπληξε με πυραύλους ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροβολητών κοντά στη Στέτσκοβκα, στην επαρχία Σούμι, όπου «ξένοι εκπαίδευαν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς στη χρήση του ολμοβόλου Μ777».

Το λιμάνι της Μικολάϊφ επίσης επλήγη από ρουκέτα, όπως και μια γεωργική επιχείρηση στο μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, όπου “αποθήκες υπέστησαν ζημιές” και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Μετά τις εκρήξεις φάνηκε καπνός πάνω από την πόλη. Νωρίτερα οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές είχαν ηχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Κιέβου.

Το Κίεβο ανακοινώνει τους θανάτους τεσσάρων ξένων μαχητών

Οι ουκρανικές αρχές και η Διεθνής Λεγεώνα υπεράσπισης της Ουκρανίας, επίσημος οργανισμός των ξένων μαχητών που παίρνουν μέρος στον πόλεμο, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο τους θανάτους τεσσάρων ξένων εθελοντών.

Η Λεγεώνα δημοσιοποίησε τα ονόματα ενός Ολλανδού, ενός Αυστραλού, ενός Γερμανού κι ενός Γάλλου, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τις ημερομηνίες, ούτε τις συνθήκες των θανάτων τους.

«Χάσαμε τα αδέρφια μας στη μάχη αλλά η ανδρεία τους, η μνήμη τους και η κληρονομιά τους θα μας εμπνέουν για πάντα», ανέφερε η Λεγεώνα στον λογαριασμό της στο Facebook, μεταφορτώνοντας φωτογραφίες των τεσσάρων ανδρών με στολές παραλλαγής και ελαφρά όπλα.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι γάλλος «μαχητής που είχε πάει εθελοντής» στην Ουκρανία σκοτώθηκε «σε μάχες».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και βρίσκεται «σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρέστησαν την 21η Μαΐου στην ταφή του Ολλανδού, του Ρόναλντ Φόχελαρ. Σύμφωνα με συναδέλφους του που μίλησαν κατά τη διάρκεια της τελετής, σκοτώθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα σε βομβαρδισμό του πυροβολικού.

Ο Αυστραλός σκοτώθηκε τον Μάιο και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην Καμπέρα.

Η εφημερίδα Mercury της Τασμανίας τον κατονόμασε ως Μάικλ Τσαρλς Ο’ Νιλ, 47 ετών. Σύμφωνα με νεκρολογία του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ήταν τραυματιοφορέας.

Η Λεγεώνα λέει στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει πως στις τάξεις της συμμετέχουν πολίτες χωρών όπως η Δανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Λετονία, η Κροατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τον σχηματισμό της δύναμης αυτής όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι έλαβαν περίπου 20.000 υποψηφιότητες.

Η ένοπλη σύρραξη, η διάρκεια της οποίας έχει πλέον ξεπεράσει τις εκατό ημέρες, προσέλκυσε επίσης μεγάλο αριθμό εθελοντών από τη Γεωργία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που γνώρισε το 2008 πόλεμο-αστραπή με τη Ρωσία, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο περιοχών της που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι «εκατοντάδες» ξένοι μαχητές –«μισθοφόροι», από τη δική του σκοπιά– έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου και ότι η ροή των ξένων μαχητών προς την Ουκρανία έχει υποδιπλασιαστεί.

Ουκρανία και Ρωσία παρέδωσαν η μια στην άλλη τα πτώματα περίπου 320 πεσόντων

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν τα πτώματα περίπου 320 πεσόντων στρατιωτικών τους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.

Η ανταλλαγή έγινε την Πέμπτη 2η Ιουνίου στο μέτωπο στην περιοχή Ζαπορίζια, με την κάθε πλευρά να παραδίδει στην άλλη περίπου 160 πτώματα, διευκρίνισε η ουκρανική κυβέρνηση χθες Σάββατο.

Η ουκρανική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα τον ρωσικό στρατό να παραλάβει πεσόντες κι έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αντιμετωπίζει τους άνδρες της σαν «κρέας για τα κανόνια», χωρίς να φροντίζει να έχουν αξιοπρεπή ταφή.

Πάντα σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, την ανταλλαγή οργάνωσαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και το γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιδιώκουν να ανακτήσουν «τον πλήρη έλεγχο» του Σεβεροντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιδιώκουν «να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο» του Σεβεροντονέτσκ, της πόλης-κλειδί της ανατολικής Ουκρανίας όπου συνεχίζονται οι οδομαχίες, δήλωσε απόψε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.

«Υπήρξαν κάποιες επιτυχίες» των ρωσικών στρατευμάτων «που κατάφεραν να μπουν στην πόλη και να καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος της διαιρώντας τη στα δύο. Όμως οι στρατιωτικοί μας κατάφεραν να αναπτυχθούν και πάλι, να δημιουργήσουν μια γραμμή άμυνας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακτήσουμε τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας» επί της πόλης, δήλωσε ο δήμαρχος σε τηλεοπτική συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της περιφερειακής διοίκησης στο Telegram.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας είχε υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα πως οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ προς το Λισιτσάνσκ, μια μεγάλη γειτονική πόλη, «έχοντας υποστεί κρίσιμες απώλειες στη διάρκεια των μαχών για το Σεβεροντονέτσκ (έως και 90% σε πολλές μονάδες)».

«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να απωθήσουμε τον εχθρό από την πόλη, οι οδομαχίες συνεχίζονται συνοδευόμενες από συνεχή πυρά πυροβολικού», υπογράμμισε ο Στριούκ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι πεπεισμένες ότι θα τα καταφέρουν», πρόσθεσε.

«Οι μάχες συνεχίζονται για τον πλήρη έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ», δήλωσε από την πλευρά του το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού σε αποψινή ανακοίνωσή του, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.