Με σφοδρούς βομβαρδισμούς συνεχίζεται για 25η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο τραγικός απολογισμός των αμάχων συνεχίζεται με την Μαριούπολη και το Χάρκοβο, που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου, έχουν πληγεί περισσότερο.
Σειρήνες ήχησαν στις 7 το πρωί στην πόλη Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας. Κάτοικοι σε πολλές άλλες περιοχές ανέφεραν ότι ξύπνησαν ακούγοντας σειρήνες. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές το Κίεβο, το Σούμι, το Μικολάιβ, το Χάρκοβο η Οδησσός και η Ζαπορίζια. Τι τελευταίες ημέρες η προσοχή έχει στραφεί σε σανατόριο της Μαριούπολης, όπου ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», αφού είναι εγκλωβισμένα, όπως δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Επιθέσεις από πυρηνικά και βιολογικά όπλα
Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι σε ετοιμότητα καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο πανικό, αφού έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «υψηλό συναγερμό». Το Κρεμλίνο έχει ένα τρομακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο να χρησιμοποιήσει, με το μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο, που αποτελείται από περισσότερες από πυρηνικές 6.000 κεφαλές. Αυτή η πυρηνική απειλή έχει προκαλέσει ανατριχίλα στις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως «η προοπτική μιας πυρηνικής σύγκρουσης, κάποτε αδιανόητη, είναι τώρα στη σφαίρα των πιθανοτήτων».
Μια επίθεση με όπλα τέτοιας κλίμακας θα προκαλούσε καταστροφικές ζημιές και πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτους. Να σκεφτεί κανείς, πως ακόμη και στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ρωσία και οι ΗΠΑ κόντεψαν να τραβήξουν τη σκανδάλη κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων της δεκαετίας του 1960, δεν έπεσε ούτε μία βόμβα. Οι εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης φαίνεται να επιστρέφουν σε αυτά τα επίπεδα, καθώς ο Πούτιν συνεχίζει να «σπέρνει» την κόλαση στην Ουκρανία.
Ο Hamish de Bretton-Gordon, ειδικός στα όπλα και συνεργάτης στο Magdalene College του Cambridge, μιλώντας στην Express.co.uk, είπε ότι εάν ο Πούτιν υλοποιούσε τις πυρηνικές απειλές του, η κόλαση θα γινόταν πραγματικότητα. Αυτή η πιθανότητα εμφανίστηκε όταν ο ρώσος ηγέτης «σκόρπισε» φόβους ότι θα διεξήγαγε μια επιχείρηση «ψευδής σημαίας», καθώς η Ρωσία ισχυρίστηκε πως βρήκε στοιχεία για ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να το χρησιμοποιεί αυτό ως πρόσχημα, για να δικαιολογήσει μια επίθεση στην Ουκρανία με τα δικά της βιολογικά ή χημικά όπλα. Αν και αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την Ουκρανία, ο Hamish de Bretton-Gordon εξήγησε πως οι συνέπειες μιας επίθεσης με χημικά όπλα για τον υπόλοιπο κόσμο δεν θα ήταν τόσο σοβαρές, όσο μια πυρηνική επίθεση.
Όπως δήλωσε στην Express.co.uk: «Δεν νομίζω ότι η Δύση θα απαντούσε στρατιωτικά για μια χημική επίθεση. Δεν το κάναμε όταν έσπασε η κόκκινη γραμμή του Ομπάμα στις 13 Αυγούστου, όταν ο Άσαντ στην Συρία σκότωσε περισσότερους από 1.500 αμάχους με τον νευρικό παράγοντα Sarin και δεν απαντήσαμε στρατιωτικά, όταν η Ρωσία επιτέθηκε στο Σάλσμπερι με χημικό όπλο. Αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επιτρέψουμε στον ουκρανικό στρατό να απαντήσει, δίνοντάς του drones και μαχητικά αεροσκάφη».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι βιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις θα οδηγούσαν σε μια διαφορετική ιστορία.
Και εξήγησε χαρακτηριστικά: «Αν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, αυτό θα ήταν διαφορετικό. Πιθανότατα δεν θα απαντούσαμε εάν χρησιμοποιούσε ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, αλλά εάν χρησιμοποιούσε ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο (π.χ. ένας βαλιστικός πύραυλος με πυρηνική κεφαλή αποτελεί τακτικό όπλο, ενώ μια πυρηνική βόμβα, στρατηγικό), αυτό θα οδηγούσε στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, πιστεύω».
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι μια πυρηνική επίθεση ή μια βιολογική επίθεση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπτώσεις, που εκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μια πυρηνική ή βιολογική επίθεση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πυρηνικά είναι αρκετά προφανή, αλλά εάν η Ρωσία απελευθέρωνε ένα βιολογικό όπλο στην Ουκρανία, μπορεί κάλλιστα να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακριβώς όπως ο Covid», ανέφερε.
Πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο
Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ.
Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα. Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Είναι αδύνατον να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.
Αναγκαστική μεταφορά αμάχων στη Ρωσία
Κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγούνται αναγκαστικά στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους, από τις ρωσικές δυνάμεις, υποστηρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της πολιορκούμενης πόλης. Κατά την ίδια πηγή, οι αιχμάλωτοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους, υποστηρίζει το δημοτικό συμβούλιο.
⚡️Russian troops halt convoy of buses traveling to evacuate residents of Mariupol.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 20, 2022
Βαριές οι απώλειες του ρωσικού στρατού λέει ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη «πρωτοφανείς απώλειες» και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90%».
«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες.Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Ιnstragram.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με πτώματα Ρώσων στρατιωτών».
«Και αυτά τα πτώματα, δεν τα μαζεύει κανείς. Νέες μονάδες στέλνονται για να προχωρήσουν ακριβώς από πάνω τους», ισχυρίστηκε.
Χιλιάδες Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία ημέρα
Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν χθες Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα. Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.
Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 228 νεκροί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.
Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο στη Μαριούπολη
Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα. Στο σχολείο σύμφωνα με τις Αρχές, βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με τις Αρχές της Μαριούπολης, «χθες, οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν βόμβες στο καλλιτεχνικό σχολείο G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν περίπου 400 κάτοικοι- γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Είναι γνωστό ότι το κτίριο καταστράφηκε και άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Τα φασιστικά ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των αμάχων στη Μαριούπολη. Κάθε εγκληματίας πολέμου θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, κατά του λαού της Μαριούπολης».
«Εδώ παιδιά» έγραφε το θέατρο στη Μαριούπολη που φέρεται να βομβάρδισε η Ρωσία. Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες που έδειχναν πριν από μερικές ημέρες το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς θέατρο στη Μαριούπολη, εκεί όπου έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι
‼️This is all that remains of the Drama Theater in #Mariupol
According to local media, up to 1,000 people could have been inside the building. All of them are now under the rubble of the building. The exact number of casualties is still unknown. pic.twitter.com/4L3D8lt39E
— NEXTA (@nexta_tv) March 16, 2022
Μια δορυφορική εικόνα που τράβηξε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, έδειχνε τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται με μεγάλα λευκά γράμματα, στο μπροστινό και το πίσω μέρος του θεάτρου της Μαριούπολης, το οποίο καταγγέλλεται πως δέχτηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, το θέατρο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους, προτού βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως καταγγέλλεται, στοχοποιήθηκε σκόπιμα και με κυνικό τρόπο από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, ωστόσο τα γεγονότα δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητους παρατηρητές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι επιτέθηκε στο θέατρο.
In the last few minutes, #Mariupol officials have said that #Russia‘s forces bombed a school sheltering 400 people. This comes come after intense fighting on the streets of Mariupol on Saturday.https://t.co/XfJX7H1MFZ#EUToday #PutinsWarCrimes #UkraineRussiaWar #UkraineWillWin pic.twitter.com/Uvehq3jFrQ
— EU today (@EU_today) March 20, 2022