Η Ρωσία, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, εξαπέλυσε επίθεση στις ουκρανικές εγκαταστάσεις εξαγωγής τροφίμων, ενώ πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις κατάσχεσης πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνοντας την ένταση μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Οι άμεσες επιθέσεις στα σιτηρά της Ουκρανίας, βασικό μέρος της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας, ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση του Κιέβου να αψηφήσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών. «Δυστυχώς, οι τερματικοί σταθμοί σιτηρών μιας γεωργικής επιχείρησης στην περιοχή της Οδησσού χτυπήθηκαν. Ο εχθρός κατέστρεψε 100 τόνους μπιζέλια και 20 τόνους κριθάρι», δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Kiper στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έδειξαν φλεγόμενα κατεστραμμένα κτίρια που φαίνονταν να είναι αποθήκες, αλλά και ένα πυροσβεστικό όχημα που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα θεωρήσει ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά ύδατα ως μεταφορείς όπλων από την Πέμπτη, σε αυτό που η Ουάσιγκτον αποκάλεσε ένδειξη ότι μπορεί να επιτεθεί σε μη στρατιωτικά πλοία. Το Κίεβο αργότερα απάντησε εκδίδοντας παρόμοια προειδοποίηση για πλοία που κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με εκτόξευση ρουκετών σε «πλωτούς στόχους» και ασκήσεις κατάσχεσης πλοίων. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης σε πλοία.

Διαβάστε περισσότερα