Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.
Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.
Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.
Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
Γκουτέρες σε Πούτιν: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» έγινε κατά «παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες Πέμπτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο περιθώριο της συνόδου της BRICS στην Καζάν, «επανέλαβε τη θέση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε κατά παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας ακόμη την υποστήριξή του σε «δίκαιη ειρήνη», δυνάμει του Χάρτη και του διεθνούς δικαίου.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξάλλου τόνισε στον ρώσο πρόεδρο πως υποστηρίζει την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», κομβικής σημασίας για την Ουκρανία και την παγκόσμια διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια.
«Υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως προς αυτό», προστίθεται στο κείμενο, που χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί εμπορική οδό καίριας σημασίας για την Ουκρανία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο, αλλά έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.
Μετά την απόσυρση της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2023 από τη συμφωνία για τα σιτηρά, που διαπραγματεύτηκε με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022, το Κίεβο δημιούργησε διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για να εξάγει αγροτικά προϊόντα, κυρίως σιτηρά, παρά τις απειλές της Μόσχας πως θα βάλει στο στόχαστρο πλοία που κινούνται σε αυτόν.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι είχαν να συναντηθούν από τον Απρίλιο του 2022, συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή, ιδίως για «την απόλυτη ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, καθώς και την ανάγκη να αποφευχθεί νέα περιφερειακή κλιμάκωση», πάντα κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του πρώτου.
Διαβάστε ακόμη:
- Στην Ελλάδα κλιμάκια της OLAF ψάχνουν συμβάσεις και αναθέσεις του Υπ. Μετανάστευσης
- Απευθείας ανάθεση – σκάνδαλο από την Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα
- Σπήλαιο Φράγχθι: Ένα προϊστορικό σπήλαιο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας
- Άντριου Τέιτ: Ο «τοξικός» influencer θέλει να έχει «ηρωικό θάνατο» όπως ο αρχηγός της Χαμάς