Τα Ηνωμένα Έθνη «καταδικάζουν με τον πιο ισχυρό τρόπο την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας» και απαιτούν «η Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας», καθώς και «να αποσύρει άμεσα, πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το έδαφος της χώρας.

Αυτά, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, το απόγευμα της Τετάρτης. Υπέρ ψήφισαν 141 από τα 193 κράτη-μέλη, ενώ 35 απείχαν ή απουσίαζαν και 5 καταψήφισαν – Λευκορωσία, Βόρειος Κορέα, Ερυθραία και Συρία.

Ισχυρό μήνυμα – διπλωματική νίκη ΗΠΑ

Η απόφαση που ελήφθη δεν είναι νομικά δεσμευτική, όμως έχει τη σημασία της. «Δεν πρόκειται να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις από το να συνεχίσουν την επίθεσή τους, , όμως συνιστά μια μάλλον τεράστια διπλωματική νίκη για τις ΗΠΑ και όλους όσοι έχουν ευθυγραμμιστεί μαζί τους», σημείωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων.

Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει να παραπέμψει μία κρίση στη γενική συνέλευση και αυτή ήταν μόλις η 11η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ μετά το 1950.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο παγκόσμιος «χάρτης» που διαμορφώθηκε μετά την παραπάνω ψηφοφορία αποδεικνύει ότι η Ρωσία δεν είναι «πλήρως απομονωμένη», όπως ισχυρίζεται η Δύση, καθώς και ότι εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά ερείσματα, τα οποία της προσφέρουν – περιορισμένες έστω – δυνατότητες ελιγμών, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις.

Η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία

Για του λόγου το αληθές, σε αυτούς που επέλεξαν να μην ψηφίσουν κατά της Ρωσίας αλλά να απέχουν συγκαταλέγονται η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, τρεις χώρες στις οποίες κατοικούν πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – με τις τελευταίες δύο, μάλιστα, να ανήκουν στις τάξεις των δημοκρατιών. Ειδικά η στάση της Ινδίας, μάλιστα, φαίνεται πως έχει «πονέσει» τις ΗΠΑ, καθώς την θεωρούν κρίσιμη όχι μόνο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά, κυρίως, στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, ακόμη και ορισμένοι από εκείνους που τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος εξακολουθούν να αρνούνται να υιοθετήσουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση και οι σύμμαχοί της στην Ανατολή. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Τουρκία (το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου είναι, για την ώρα, άνευ σημασίας), που συνεχίζει να ποντάρει πολλά στη σχέση της με τη Ρωσία, όπως και το Μεξικό, η μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι τα στρατόπεδα του νέου «Ψυχρού Πολέμου» δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οριστικά. Παρ’ όλα αυτά, τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν για όλους, που γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να επιλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.