Οι δωρεές Bitcoin στον ουκρανικό στρατό εκτινάσσονται στα ύψη αφού η Μόσχα εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας νωρίς την Πέμπτη.

Νέα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic δείχνουν ότι μέσα σε 12 ώρες την Πέμπτη, σχεδόν 400.000 δολάρια σε bitcoin δωρίστηκαν στο Come Back Alive, μια ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση που παρέχει υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο νέος γύρος δωρεών κρυπτονομισμάτων αξιοποιεί μια τάση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, κατά την οποία δωρεές συνολικού ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων έχουν πλημμυρίσει ουκρανικές ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες που εργάζονται για να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση.

Ακτιβιστές έχουν αναπτύξει τη δραστηριότητα αυτή για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού του ουκρανικού στρατού με στρατιωτικό εξοπλισμό, ιατρικές προμήθειες και drones, καθώς και για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης μιας εφαρμογής αναγνώρισης προσώπου που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει εάν κάποιος είναι Ρώσος μισθοφόρος ή κατάσκοπος.

«Το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για τον πόλεμο crowdfund, με τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνήσεων», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, επικεφαλής επιστήμονας της Elliptic, η οποία πουλά εργαλεία ανάλυσης blockchain σε τράπεζες και πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

Οι εθελοντικές ομάδες έχουν από καιρό αυξήσει το έργο του στρατού της Ουκρανίας προσφέροντας πρόσθετους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.