Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά για τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT -το οποίο επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για συναλλαγές ανάμεσα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank και Bank Rossiya, σύμφωνα με προσχέδιο λίστας που επικαλείται το Bloomberg.

Η λίστα είναι υποσύνολο του καταλόγου των τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη κυρώσεις από την Ε.Ε. και δεν περιλαμβάνει τη Sberbank ή την Gazprombank. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί έπειτα από συνομιλίες και με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

Οι υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται στη λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank και VEB.RF, βάσει της λίστας που επικαλείται το Bloomberg. Η λίστα, πάντως, θα μπορούσε να αλλάξει εν μέσω των συνεχιζόμενων συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο μέσω κοινής δήλωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.