Αναγκαστικά η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς πολεμικούς λόγω Ουκρανίας αφού οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι άμεσες ενώ η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει την στάση της από εδώ και πέρα μέσα στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Όπως φάνηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση στην ελληνική βουλή η αποστολή στρατιωτικού υλικού είχε αντιδράσεις από ορισμένα κόμματα αλλά θεωρείται μειοψηφική η στάση τους, καθώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την υποστήριξαν.
Περιμένουμε 2 σημαντικές αποφάσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο ζήτημα των επιπτώσεων της ελληνικής οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναφέρει την μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστεί το ΑΕΠ της χώρας από την αύξηση του φυσικού αερίου (30-35%). Για κάθε 10 δολάρια αύξησης το ΑΕΠ της χώρας θα μειώνεται κατά 600 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση περιμένει δύο κρίσιμες αποφάσεις από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής: 1. Τα μέτρα για την ενέργεια που θα βοηθήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές 2. Την απόφαση που επικρέμεται εδώ και μέρες για νέα δημοσιονομική χαλάρωση και για το 2023.
Σε ποια προϊόντα μπορεί να μπει πλαφόν
Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση θα μπορέσει πιο εύκολα να διανθίσει τα μέτρα επιδοτήσεων στους έλληνες πολίτες για το ρεύμα, το φυσικό αέριο αλλά και να στηρίξει στοχευμένες παρεμβάσεις για την ακρίβεια όπως την επιβολή πλαφόν σε τιμές που επηρεάζονται από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Σημειώνεται εδώ ότι η αύξηση της τιμής των σιτηρών και δημητριακών θα επιφέρει ένα χτύπημα για το ελληνικό νοικοκυριό που θα πρέπει να ανασχεθεί και ίσως είναι αυτά τα προιόντα στα οποία θα μπει πλαφόν. Παράλληλα, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός θα ενισχύσει την προμήθεια LNG αερίου, θα προχωρήσει το πρότζεκτ της διεύρυνσης των δεξαμενών στην Αλεξανδρούπολη αλλά και της προμήθειας αερίου από Αίγυπτο.
Μείον μισό δισ. ευρώ στον τουρισμό
Στον κλάδο του τουρισμού οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Η Ελλάδα υπολόγιζε να επαναλάβει την επίδοση των 600.000 ρώσων τουριστών του 2019 δηλαδή να κατοχυρώσει περίπου μισό δισ. ευρώ από τουριστικές εισπράξεις, τώρα όλα είναι στον αέρα αφού σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ όσες χώρες έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα αποκλειστούν από τους ρώσους τουρίστες με οδηγία. Δεν ξέρουμε πόσοι θα υπακούσουν.
Η στάση της Αθήνας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο
Η στάση της Αθήνας απέναντι στον ρωσοουκρανικό πόλεμο συνάντησε αντιδράσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο –κυρίως ως προς την αποστολή στρατιωτικού υλικού- και αυτό προβλημάτισε το κυβερνητικό επιτελείο. Το κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να παραμείνει στον πυρήνα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες κινήσεις αμφισβήτησης της Τουρκίας εκμεταλλευόμενη πιθανόν μία αναθεωρητική στρατηγική όπως η Ρωσία.
Το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας και οι παγίδες
Όπως επίσης, θεωρεί το πρωθυπουργικό μέγαρο ότι οι δύο βάρκες που πατάει η Τουρκία (Ρωσία-ΝΑΤΟ) θα δημιουργήσουν θέμα. Ήδη η Τουρκία έχει επισημάνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, δημιουργώντας αισθήματα θυμού αλλά και προβληματισμού για την μελλοντική στάση της στην περιοχή. Αν και υπάρχει η πιθανότητα αυτή η αρχική της δήλωση να είναι ένα πλαίσιο για να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της. Αν, παρ’ όλα αυτά, συμμετάσχει στις κυρώσεις τότε είναι εύκολο να αυτοπαγιδευτεί καθώς δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις για την εισβολή της στην Κύπρο.
Προετοιμασία για την συνάντηση των ΥΠΕΞ στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ
Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα σε μία συνεδρίαση που θα φέρει στην επιφάνεια όλες τις πραγματικές διαθέσεις των χωρών. Μητσοτάκης-Δένδιας, παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από ΜΜΕ και αντιπολίτευση, επισημαίνουν ότι οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές και προετοιμάσαν την στάση της Ελλάδας. Ήδη αποκλείστηκε ο εναέριος χώρος στην Θράκη, στο νομό Έβρου προκειμένου να μην μπορούν εναέρια μέσα να βλέπουν την κίνηση του αμερικανικού στρατού. Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η Τουρκία παίζει ένα ρόλο «διπλού πράκτορα» στην περιοχή. Έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου όταν ήδη είχαν μπει στα ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως με τις κινήσεις να θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια σε όλους.