search

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πωλείται το «μοναδικό» πορτρέτο του Σαίξπηρ όσο ζούσε- Έναντι 10 εκατ.£

Πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που λέγεται ότι αποτελεί το μοναδικό υπογεγραμμένο και χρονολογημένη που φιλοτεχνήθηκε όσο ζούσε, πωλείται για πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες.

Πωλείται το «μοναδικό» πορτρέτο του Σαίξπηρ όσο ζούσε

Πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που λέγεται ότι αποτελεί το μοναδικό υπογεγραμμένο και χρονολογημένη που φιλοτεχνήθηκε όσο ζούσε, πωλείται για πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες.

Ο ιδιοκτήτης, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα με ιδιωτική συμφωνία, χωρίς να γίνει δημοπρασία.

Πρόκειται για έργο του Ρόμπερτ Πικ, ζωγράφου της αυλής του βασιλιά Ιάκωβου Α’, που είναι υπογεγραμμένο και φέρει τη χρονολογία 1608. Ο πίνακας- που έως το 1975 ήταν κρεμασμένος στη βιβλιοθήκη έπαυλης στη βόρεια Αγγλία- εκτίθεται από την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Grosvenor House, στο δυτικό Λονδίνο.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την πώληση υποστηρίζουν ότι ο Σαίξπηρ είχε σχέσεις με τον Πικ, όπως και ότι συχνά ο καλλιτέχνης αναλάμβανε να ζωγραφίσει τα πορτρέτα κορυφαίων μελών της αυλής και της κοινωνίας.

Ο Ντάνκαν Φίλιπς, ειδικός τέχνης που εξέτασε το έργο πριν από την πώληση, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για αυτό το πορτρέτο του Σαίξπηρ από οποιοδήποτε άλλο γνωστό πίνακα του θεατρικού συγγραφέα.

«Είναι μονογραμμένο και χρονολογημένο έργο ζωγράφου πορτρέτων με κύρος», επεσήμανε. «Ο πίνακας επέζησε τα τελευταία 400 χρόνια σχεδόν ανέγγιχτος από τη φθορά χάρη στο ότι ανήκε σε λάτρεις του Σαίξπηρ, που το είχαν κρεμασμένο στη βιβλιοθήκη τους», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, ο ειδικός σε ζητήματα που αφορούν στον Σαίξπηρ, Μάικλ Ντόμπσον, δήλωσε στην Daily Mail πως οι αναφορές ότι πρόκειται για πορτρέτο του θεατρικού συγγραφέα αποτελούν «ευσεβείς πόθους».

Διαβάστε ακόμη: