Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2022, έχει ξεκινήσει. Κι ενώ ο μόνος νόμιμος και με μηδενικό κόστος τρόπος προκειμένου να μην πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας είναι να θέσει το όχημά του σε ψηφιακή ακινησία, μέσω της ειδικής πλατφόρμας myCAR, η ΑΑΔΕ έχει μια ακόμη εφαρμογή μέσω της οποίας εκδίδεται βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να κοινοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες , πιθανότατα μέσα στο διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης, 15ης και 16ης Νοεμβρίου.

Όσον αφορά την εφαρμογή για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυστηρά για τους εξής τρεις λόγους:

  1. Μεταβίβαση οχήματος.
  2. Εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό.
  3. Επαναταξινόμηση οχήματος.

Ποιους αφορά η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας 2022, πώς εκδίδεται

Πώς εκδίδεται η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Η βεβαίωση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας έχει διάρκεια ισχύος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της και εκδίδεται για αποκλειστική χρήση από τον αιτούντα για την έκδοσή της.

Η εφαρμογή για τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας βρίσκεται ΕΔΩ και η σύνδεση πραγματοποιείται με κωδικούς Taxisnet.

Μόλις ο χρήστης συνδεθεί θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Επιλέγω από τη λίστα ή πληκτρολογώ τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
  • Επιλέγω τον λόγο για τον οποίο χρειάζομαι την βεβαίωση από το σχετικό πεδίο
  • Εκτυπώνω τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι η εν λόγω ηλεκτρονική βεβαίωση για τα τέλη κυκλοφορίας δεν χορηγείται:

α) σε περίπτωση απαλλαγής από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας στον κάτοχο (πχ. αναπηρικά, απορριμματοφόρα που ανήκουν σε ΟΤΑ, ασθενοφόρα που ανήκουν σε νοσοκομεία κ.λ.π.). Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. προκειμένου να λάβουν την βεβαίωση.
β) σε περίπτωση οφειλής τελών κυκλοφορίας για το διάστημα που είστε ιδιοκτήτης του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ προκειμένου να εξοφλήσετε την οφειλή.
γ) σε περίπτωση που είστε σήμερα ιδιοκτήτης οχήματος, το οποίο είχατε παλαιότερα μεταβιβάσει, είτε κατά ποσοστό, είτε εξ’ ολοκλήρου.