Η  βλάβη και η φωτιά του ΚΥΤ Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ (που λειτουργεί με τεχνολογίες και υλικά της δεκαετίας του ’80 και του ΄90 στην ηλεκτρονική-ψηφιακή εποχή!) προκάλεσε παράπλευρες απώλειες σοβαρές.

Η λειτουργία των διυλιστηρίων των ΕΛΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα επηρεάστηκε αρνητικά και απότομα, αφού οι τέσσερις γραμμές μεταφοράς ρεύματος από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου που ηλεκτροδοτούν τα ΕΛΠΕ τέθηκαν ξαφνικά εκτός λειτουργίας.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΛΠΕ (από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ.Ανδρ. Σιάμιση  μέχρι και τους κλητήρες) μπήκαν αμέσως σε πλήρη «επιστράτευση» και οι έμπειροι τεχνικοί κατάφεραν να σβήσουν τις μονάδες παραγωγής μέσα σε λίγη ώρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν παρατράγουδα .

Να θυμίσουμε ότι  για να σταματήσει αν λειτουργεί ένα διυλιστήριο ώστε να γίνει συντήρηση (shut down), χρειάζονται  περίπου 5-7 ημέρες. Αντίστοιχος χρόνος απαιτείται για τη σταδιακή επαναλειτουργία.

Ετσι,  μέσα από ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει  σταδιακή επανεκκίνηση των παραγωγικών μονάδων.

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει για τη ζημιά από τη μη λειτουργία των μονάδων, χωρίς καμία υπαιτιότητα των διϋλιστηρίων;

Ο ΔΕΣΜΗΕ; Ή την τελική απόφαση θα λάβει η ΡΑΕ; Ιδωμεν…