Οι διαμάχες σχετικά με τα πλαστά προϊόντα και τις απομιμήσεις στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου δεν είναι σίγουρα κάτι το καινούργιο και είναι γεγονός ότι η κουλτούρα γύρω από τα πλαστά προϊόντα, τις απομιμήσεις και την επικράτησή τους στην αγορά είναι περίπλοκη.
Μάλιστα, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα νέων καταναλωτών φαίνεται να είναι απόλυτα συνειδητή για τις αγορές της και την ποιότητα αυτών. Για αυτούς, η αγορά απομιμήσεων μπορεί να είναι απλώς ένας πιο οικονομικός τρόπος για να αγοράσουν και να επιδείξουν πολυτελή προϊόντα ή απλά ένα μέσο διασκέδασης.
Οι επιχειρήσεις των απομιμήσεων : Πώς λειτουργεί;
Είναι γεγονός ότι η ποιότητα των απομιμήσεων έχει βελτιωθεί κατά πολύ και αυτό είναι ένα ζήτημα που παλεύουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες των πολυτελών οίκων. Μερικές φορές οι απομιμήσεις συμμετέχουν στο γενικό μείγμα των προϊόντων σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ισχυριζόμενες ότι είναι 100% αυθεντικές.
Συνήθως, οι κατασκευαστές πλαστών προϊόντων υψηλού επιπέδου διαθέτουν περιθώριο κέρδους περίπου 20% με 30%. Συγκριτικά, οι μεσάζοντες που πωλούν αυθεντικά προϊόντα συνήθως λαμβάνουν προμήθεια 10%.
Ποιος αγοράζει τα προϊόντα απομίμησης;
Τα πλαστά προϊόντα είναι δημοφιλή αλλά υπάρχουν διαφορετικά είδη ανθρώπων και καταναλωτών που τα αγοράζουν.
Υπάρχει μία κατηγορία καταναλωτών που διαθέτει μεγάλη αγοραστική δύναμη, ψωνίζει με άνεση και αρέσκεται στα προϊόντα τόσο του fast fashion όσο και της πολυτελείας και η κατανάλωση των ειδών πολυτελείας δεν είναι ασυνήθιστη για αυτούς. Αυτοί οι καταναλωτές κάνουν μια ξεκάθαρη διάκριση σε αυτές τις αγορές και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για τα κλασικά κομμάτια και τα πιο λαμπερά νέα μοντέλα. Αλλά κατά καιρούς, θα αγοράσουν και τις απομιμήσεις, ειδικά αν δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ποιότητα του πρωτότυπου σχεδιασμού.
Οι καταναλωτές
Η δεύτερη κατηγορία καταναλωτών αποτελεί την μεγαλύτερη κατηγορία αγοραστών των απομιμήσεων. Αυτοί οι καταναλωτές έχουν περιορισμένη αγοραστική δύναμη, αλλά είναι συχνά εξοικειωμένοι με τις μεγάλες μάρκες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι, φοιτητές που ενδιαφέρονται για την αγορά αλλά στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Η τρίτη κατηγορία καταναλωτών είναι αυτοί που απλώς ξεγελάστηκαν και δεν σκόπευαν στην ουσία να αγοράσουν τις απομιμήσεις. Είναι συνήθως νεαροί χρήστες που έχουν αποθηκεύσει ποικίλες λίστες διαδικτυακών καταστημάτων και πιστεύουν ότι αγοράζουν αυθεντικά προϊόντα.
Οι εταιρείες «στόχος»
Η βιομηχανία απομιμήσεων της Κίνας επικεντρώθηκε αρχικά σε αθλητικές μάρκες που έχουν μία σχετικά απλή δομή. Μάρκες όπως η Air Jordan, η Nike και η Adidas ήταν από τις πρώτες που μπήκαν στο στόχαστρο. Τα αντίγραφα των συγκεκριμένων αθλητικών παπουτσιών εξακολουθούν να είναι δημοφιλή σε πλατφόρμες όπου οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 14 δολάρια προσελκύοντας εφήβους κυρίως καταναλωτές!
Τα τελευταία χρόνια, οι παραποιήσεις έχουν επικεντρωθεί σε ετικέτες όπως η Off-White και η Supreme. Μάλιστα, ορισμένοι bloggers έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι απομιμήσεις είναι πιο άνετες και βολικές.
Τι μπορούν να κάνουν οι μάρκες;
Μια τάση που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται από ποικίλες εταιρείες είναι να επιδιώκουν οι εταιρείες πολυτελείας να περιορίζουν το χάσμα στις τιμές μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ευρώπης, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να αγοράζουν μέσω επίσημων καναλιών και όχι τρίτων που κινδυνεύουν να προωθούν τις απομιμήσεις.
Μια άλλη επιλογή είναι η ανάπτυξη πιο προσιτών προϊόντων ή υπο-εταιρειών που θα είναι πιο ελκυστικά για τους νεότερους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν μεν αυθεντικά προϊόντα αλλά δεν διαθέτουν την ανάλογη αγοραστική δύναμη.
Μία ακόμα επιλογή, είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας μεταπώλησης. Ήδη, η Gucci, η Burberry και η Stella McCartney έχουν ενσωματώσει την The RealReal, την πλατφόρμα μεταπώλησης. Τέλος, οι μάρκες μπορούν να αναπτύξουν καλύτερες διαδικασίες για την ενίσχυση των προδιαγραφών σχετικά με την αυθεντικότητα.