Ποιος είναι τελικά ο Mr Bitcoin, η περσόνα του Satoshi Nakamoto;  Το 2007, αθόρυβα, ξεκινά να γράφει τον κώδικα που θα οδηγήσει στη γέννηση του πιο γνωστού και ισχυρού κρυπτονομίσματος στον πλανήτη. Τον Αύγουστο του 2008 εγγράφει το domain name bitcoin.org και δημιουργεί μια ιστοσελίδα σε αυτή τη διεύθυνση. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, δημοσιεύει ένα κείμενο με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», που έμελλε να γίνει η «Βίβλος» του bitcoin.

Η υπογραφή λέει Σατόσι Νακαμότο. Είναι η μέρα που ξεκινά το κυνήγι για την αποκάλυψη της ταυτότητας του δημιουργού του bitcoin. Ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο; Είναι άντρας ή γυναίκα; Είναι μια διάνοια στον τομέα της κρυπτογραφίας ή μια ομάδα πρωτοπόρων στον τομέα αυτόν;

Bitcoin: Ανακόπτεται το διήμερο ράλι – Πλησιάζει τα $40.000

 

Bitcoin: Ποιος είναι ο δημιουργός του 

Περισσότερο από μία δεκαετία αργότερα, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τον βασιλιά των κρυπτονομισμάτων, αυτός που ευθύνεται για τη δημιουργία και την άνθιση μιας παράλληλης αγοράς νομισμάτων που πρόσφατα έφτασε να αξίζει 1 τρισ. δολάρια, παραμένει μυστηριώδης όπως τότε.

Το 2014 έκανε αίσθηση δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek, που ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τον Σατόσι Νακαμότο στο πρόσωπο ενός Αμερικανο-Ιάπωνα άνδρα ονόματι Ντόριαν Νακαμότο που ζει στο Λος Άντζελες, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά κυνηγημένος από ρεπόρτερ στο σουσάδικο της γειτονιάς του να προσπαθεί να πείσει τα μέσα ενημέρωσης ότι ουδεμία σχέση έχει με το bitcoin και τον δημιουργό του. Λίγες ημέρες αργότερα, με ένα μυστηριώδες μήνυμα σε διαδικτυακό φόρουμ, ο Mr Bitcoin δήλωσε «δεν είμαι ο Ντόριαν Νακαμότο».

Σε άλλα δημοσιεύματα, «πατέρας» του κρυπτονομίσματος έχει χαρακτηριστεί ο κρυπτογράφος Νικ Σάμπο, αλλά και ο Έλον Μασκ. Και οι δύο το έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά.
Υπάρχει όμως ένας Αυστραλός επιχειρηματίας, o Κρεγκ Ράιτ, που εδώ και μία εξαετία έχει δηλώσει δημόσια ότι είναι «ο μοναδικός ιδρυτής του bitcoin». Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει κατορθώσει να αποδείξει τον ισχυρισμό του,ότι είναι πραγματικά ο Satoshi Nakamoto, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Satoshi Nakamoto

ΗΠΑ: Δίκη ίσως αποκαλύψει τη μυστηριώδη ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο

Στο φως θα μπορούσε να φέρει μια δίκη στη Φλόριντα την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin, έπειτα από αγωγή της οικογένειας ενός άνδρα, ο οποίος έχει αποβιώσει, κατά πρώην συνεταίρου του, για περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τη συνεργασία τους.

Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν μια κρυφή μνήμη περίπου ενός εκατομμυρίου bitcoin -ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια- ιδιοκτησίας του φερόμενου ιδρυτή του bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Η ταυτότητα του Nakamoto υπήρξε ένα από τα μεγάλα μυστήρια του χρηματοοικονομικού κόσμου. Ήταν ένα άτομο; Ή πολλά; Και γιατί δεν έχει αγγίξει ούτε μια δεκάρα από αυτή την περιουσία;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης στη Φλόριντα και του ίδιου του bitcoin, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεκάδες εκατομμύρια επενδυτές.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένεια του Ντέιβιντ Κλέιμαν μήνυσε έναν 51χρονο Αυστραλό προγραμματιστή που ζει στο Λονδίνο, ονόματι Κρεγκ Ράιτ. Ο Κλέιμαν απεβίωσε στις 26 Απριλίου 2013.