Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον Τζεμ Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας, 5 Απριλίου.

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους που συμμετείχαν στη δήλωση των «103» κατά των πολιτικών του Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Όπως αναφέρεται, 10 ναύαρχοι έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία. Ποιος είναι, όμως, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, που αποκαλείται «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» και τι είναι αυτή η «Γαλάζια Πατρίδα».

Ποιος είναι ο Γκιουρντενίζ

O Τζεμ Γκιουρντενίζ (Cem Gürdeniz) έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου 1958 και είναι απόστρατος ναύαρχος και συγγραφέας. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Sarıyer Pertevniyal το 1969 και πήγε στο Γυμνάσιο – οικοτροφείο Haydarpaşa. Το 1972, έγινε δεκτός στο Ναυτικό Γυμνάσιο.

Το 1979, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και υπηρέτησε ως στο Ναυτικό με το βαθμό του Υποπλοιάρχου. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο «Ανθρώπινο Δυναμικό, Προσωπικό και Εκπαίδευση» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 1987. Τέλειωσε τη σχολή Ναυτικού Πολέμου.

Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε επίσης Διοικητή του Στόλου. Συνελήφθη με ψευδείς αποδείξεις για σχεδιασμό πραξικοπήματος, μαζί με άλλους 325 αξιωματικούς, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 χρονών. Αθωώθηκε το 2015 με νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει γράψει το βιβλίο «Southern Gate of Blue Homeland», που θέμα του έχει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ποια είναι η «Γαλάζια Πατρίδα»…

Το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan»), έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο από το 2018 και μετά, αποτυπώνοντας μια σειρά από γεωγραφικά γιγαντωμένες τουρκικές αξιώσεις. «Γαλάζια Πατρίδα» ονομαζόταν και η διακλαδική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου του 2019.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.