Το σύνολο της αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από παράγοντες της αγοράς πληροφορικής, ανέρχεται σε 13,5 δις. ευρώ  ενώ οι εταιρείες που την απαρτίζουν φθάνουν συνολικά τις 4600 επιχειρήσεις. Όπως θα δούμε, όμως, οι μεγαλύτεροι “παίκτες” αφορούν τόσο εισηγμένες, αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες.

Το μερίδιο, της πληροφορικής, στο Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν φθάνει στο 8% εξ ου και η κυβερνητική προσπάθεια ενίσχυσης του με έργα ψηφιοποίησης ύψους 4-6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα στο ΑΕΠ θα είναι εμφανή τα επόμενα χρόνια, με τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης που θα επιφέρει νέα άνοδο του μεριδίου της πληροφορικής στο ΑΕΠ, δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας, αλλά και  καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά, το κόστος μισθοδοσίας στην νέα Singular ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, ενω ήδη η Space η οποία μέσω της συμφωνίας με την Epsilon Net στην Singular εισέρχεται στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού έχει ήδη άλλα 15 εκατ. ευρώ μισθοδοσίας με 450 άτομα προσωπικό.

Ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού προκαλεί η συμφωνία μεταξύ Space– Εpsilonet με την απόκτηση της Singular και τη νέα δομή τόσο στο λογισμικό, όσο και στα μεγάλα έργα  πληροφορικής ( Intergration ).

Το deal Space – Εpsilon Net στην Singular

Συγκεκριμένα, η Epsilon Net μέσω της νεοϊδρυθείσας εταιρίας Epsilon SingularLogic A.E., ανέλαβε: α) τη διοίκηση του επιχειρηματικού τομέα του ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERPσυστημάτων και β) τη διαχείριση και ενίσχυση του δικτύου αντιπροσώπων – μεταπωλητών. Οι δραστηριότητες αυτές, ως σύνολο, θα μεταφερθούν από τη SingularLogic Α.Ε. στην EpsilonSingularLogic A.E. Γ.

Το τίμημα για την Space Hellas ανήλθε σε 3, 5 εκατ. ευρώ και στην Epsilon Singular Logic την πλειοψηφία 60% θα κατέχει η EpsilonNet και το 40% η Space Ηellas.Αντίστοιχα, στον κλάδο των μεγάλων έργων η Space Hellas ανέλαβε:

α) την ανάπτυξη του υφιστάμενου τομέα του Integration και των έργων για μεγάλους πελάτες τόσο του Ιδιωτικού τομέα, όσο και του Δημοσίου,

β) την επέκταση της δραστηριότητας με λύσεις που υλοποιούνται με διεθνή πληροφοριακά συστήματα και

γ) τη διαχείριση των λύσεων σε κάθετους τομείς της μεγάλης αγοράς που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν από τη SingularLogic Α.Ε. Οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχισθούν και θα εξελιχθούν μέσω της SingularLogic A.E. Το τίμημα για την Space Hellas προς την Epsilonet ανήλε σε 550 χιλ ευρώ, και στην Epsilon SingularLogic τα ποσοστά θα είναι 60% για την Space και 40% για την Episilon Net.

Oυσιαστικά, το συνολικό τίμημα για την Space hellas για την εξαγορά του 50% της Singular μέσω της κοινοιπραξίας, αλλά και την απόκτηση των κλάδων ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ.

Γίνεται σκληρό το παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες!

Οι κυρίαρχοι στα μεγάλα έργα πληροφορικής

Σύμφωνα με πληροφορίες απο παράγοντες της αγοράς πληροφορικής, οι κυρίαρχοι των μεριδίων αγοράς στα μεγάλα έργα πληροφορικής είναι οι ΟΤΕ Intrasoft international, Space και Unisystems, ενω οι υπόλοιπες εταιρείες μοιράζονται μικρότερα μερίδια αγοράς.

Για να δούμε το μέγεθος των κυρίαρχων εταιρειών στα μεγάλα έργα, αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι η Intrasoft έκλεισε το 2020 με 197 εκατ.πωλήσεις εκ των οποίων τα 60 στην Ελλάδα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Εκτός απο τα έργα ψηφιοποίησης του Ταμείου Ανάπτυξης, ένα απο τα μεγάλα έργα πληροφορικής είναι και οι νέες ταυτότητες, ένα έργο ύψους 515 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά την παραγωγή 45 εκατ. εγγράφων ασφαλείας ( ταυτότητες, διαβατήρια ) με την διάρκεια έργου να  φθάνει τα δέκα συν πέντε χρόνια.

Για το έργο οι κοινοπραξίες που έχουν καταθέσει προσφορές είναι οι εξής : ΟΤΕ – Veridos Ματσούκης- Βyte, η Thales – Unisystems, η Space  με την Βελγική Zetes, η Inform Λύκος με την θυγατρικη Austrian Cards και η Γαλλική Idemia με την Neurosoft. Μερίδιο στα έργα θα διεκδικήσουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone, Wind.    

Η αγορά επιχειρηματικού λογισμικού

Στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού  (CRM)  αντίστοιχα, το 80% της αγοράς κυριαρχείται απο την εταιρεία Softone ( Γερμανός ), την Unisoft και την εταιρεία Prosvasis. Με την συμφωνία Space- Εpsislon Net δημιουργείται ένας ακόμη ισχυρός πυλώνας ενω σημαντικά ποσοστά διαθέτουν η Intrasoft, ( κυρίως στο εξωτερικό ) και η εισηγμένη Εntersoft.

Η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού αναμένεται να εμφανίσει διψήφια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, κυρίως, λόγω της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και της σύνδεσης των επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ. Στην αγορά χρηματοικονομικού λογισμικού, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Profile, η οποία έχει δώσει το βάρος της πλέον στις αγορές του εξωτερικού, όπου και αναζητά και εταιρείες προς εξαγορά.

Η εικόνα των εισηγμένων

Space :

Το 2020 η Space Hellas πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 80,7 εκατ. ευρώ έναντι 72,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ απο 6,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ απο 1,5 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 18 εκατ. ευρώ. και ο καθαρός δανεισμός σε 9 εκατ. ευρώ.

H Space Hellas έχει σημαντικό κομμάτι εργασιών υποστήριξης σε Οπαπ, ενω διαθέτει και δυο συμμετοχές σε κυβερνοασφάλεια ( WebiQ – Ολλανδία ) και ψηφιακές εφαρμογές στην Γεωργία ( Aggroapss)

Εpsilon Net :

Το 2020 η Epsilon net πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 21,6 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρω απο 1,4 εκατ. ευρώ το 2019. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 22 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται ειναι αρνητικός -3,1 εκατ. ευρώ.

Entersoft  :

 To 2020, η Entersoft πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός -3 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.