Μετά το Βέλγιο, την Ιαπωνία και την Ισλανδία στο κλαμπ της πιλοτικής εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών μπήκε από τις αρχές Ιουνίου και η Μεγάλη Βρετανία.
Στόχος του πειράματος, που θα διαρκέσει 6 μήνες, είναι να μελετηθούν από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης οι επιπτώσεις των λιγότερων ωρών εργασίας στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την ευημερία των εργαζομένων τους, στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην ισότητα των φύλων.
Για να εξασφαλίσουν το τετραήμερο, οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα πρέπει να απασχολούνται έως και 9,5 ώρες την ημέρα – από τις 9 το πρωί έως τις 6,30 μ.μ- ενώ το ωράριο μπορεί να επεκταθεί και ως τις 10 ώρες μετά από συμφωνία με τα συνδικάτα. Οι εργοδότες θα εξακολουθούν να δίνουν στους εργαζομένους το 100% της αμοιβής τους, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούν τη μέγιστη παραγωγικότητα.
Στην πιλοτική εφαρμογή συμμετέχουν 60 εταιρείες με περίπου 3.000 υπαλλήλους από διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των τουριστικών επιχειρήσεων, της φροντίδας, ακόμη και εταιρείες κινουμένων σχεδίων.
Ωστόσο, κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει το τελευταίο διάστημα. Ακολουθώντας το ευρωπαϊκό ρεύμα, μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και στην Ελλάδα σκέφτονται να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία πιλοτικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πρώτη έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα εφαρμόσει τετραήμερη εργασίαγια τον μήνα Αύγουστο η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Grant Thornton. Πρόκειται για μια παροχή προς τους εργαζομένους η οποία δεν θα έχει καμία επίπτωση στους μισθούς, στο ωράριο (δεν θα απαιτηθεί δηλαδή αύξηση των ωρών εργασίας), ούτε στις ημέρες της αδείας.
H διαφημιστική Choose είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα που προχωρά σε καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, αρχικά για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, με πλήρεις αποδοχές, προσφέροντας επιπλέον 12 ημέρες άδειας. Παράλληλα προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους της επίδομα βενζίνης για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους.
Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global που έχει στόχο να ενθαρρύνει επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Αμερική να πειραματιστούν με την τετραήμερη εργασία, πιλοτικά προγράμματα 4ήμερης εργασίας πρόκειται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τον Καναδά και την Αυστραλία.