Η διεθνής αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα, με τις επιχειρήσεις να φοβούνται διακοπή της τάσης ομαλοποίησης που είχε αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο έως σήμερα.Μπορεί βέβαια σε πολλές περιπτώσεις η ζήτηση του καλοκαιριού να μην έπιασε τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (ιδίως σε κλάδους που επηρεάζονται από τον τουρισμό), ωστόσο ένα μέρος του χαμένου εδάφους φαίνεται πως καλύφθηκε σε πολλές επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες. Κάποιες μάλιστα εταιρείες είχαν αρχίσει να ετοιμάζονται για ένα 2021 που θα συνοδευόταν από αυξημένη ζήτηση, τουλάχιστον κατά το δεύτερο εξάμηνό του. Οι προσδοκίες αυτές δεν έχουν διαψευσθεί πλήρως μέχρι σήμερα, ωστόσο έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν από τις υγειονομικές εξελίξεις που παρατηρούνται διεθνώς σχετικά με την πανδημία και θα εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο, στον βαθμό που προκύψει καθολικό lockdown είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες που αποτελούν σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς.Παρ’ όλα αυτά, το βασικό σενάριο των περισσότερων επιχειρήσεων εξακολουθεί να βασίζεται στο ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί σε ακραίο βαθμό από την πανδημία και επίσης δεν είναι λίγες οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ που περιμένουν ένα καλό δεύτερο φετινό εξάμηνο, ή έστω ένα δεύτερο εξάμηνο καλύτερο από το πρώτο.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα.
-Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης είναι η πρώτη εισηγμένη εταιρεία που δημοσιοποίησε αποτελέσματα εννεαμήνου, συνεχίζοντας την πολύ μεγάλη βελτίωση που είχε σημειώσει στο α’ εξάμηνο, παρά τις επιπτώσεις από την υποχώρηση του εισερχόμενου τουρισμού. Με κύκλο εργασιών στο +38% και με υπερτριπλάσια καθαρά κέρδη (3,5 έναντι 1 εκατ. ευρώ) στο εννεάμηνο, αναμένει επίσης ένα πολύ καλό τελευταίο τρίμηνο και ένα ακόμη καλύτερο 2021.
-Αποτελέσματα εννεαμήνου δημοσίευσε και ο Όμιλος Sarantis, εμφανίζοντας αύξηση κύκλου εργασιών κατά 7,4% και κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) 33,2%. Για το υπόλοιπο του 2020, η εισηγμένη εταιρεία σημειώνει πως «η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη ότι οι ικανότητες του Ομίλου θα υποστηρίξουν τη δυναμική και κερδοφόρα αναπτυξιακή του πορεία, μέσα στο δύσκολο αυτό περιβάλλον».
-Τα Πλαστικά Θράκης παρουσίασαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σταθερό ύψος πωλήσεων και εκτίναξη καθαρών κερδών (από τα 5,1 στα 12,54 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, το μεγαλύτερο τμήμα των αυξημένων κερδών είναι αποτέλεσμα κινήσεων αναδιοργάνωσης, παρά απότοκο των μειωμένων τιμών της πρώτης ύλης. Πάντως, μέχρι σήμερα, η τιμή της πρώτης ύλης εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα καλό δεύτερο εξάμηνο.
-Τα Πλαστικά Κρήτης παρουσίασαν στο α’ εξάμηνο βελτίωση εσόδων (από τα 143 στα 151 εκατ.) και καθαρών κερδών (από τα 17,3 στα 22,6 εκατ. ευρώ). Με τις εξελίξεις στα μέτωπα των τιμών των πρώτων υλών και της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου να παραμένουν θετικές, η εισηγμένη αναμένει ένα επίσης καλό δεύτερο εξάμηνο. «Με προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του χρόνου, και ιδιαίτερα να μην υπάρξει διακοπή-μείωση της παραγωγής σε κάποιο από τα εργοστάσια του ομίλου λόγω της πανδημίας Covid-19, αναμένουμε για το 2020 αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του Ομίλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγμένη εταιρεία.
-Πολύ σημαντική αύξηση επιδόσεων σημείωσε κατά το πρώτο εξάμηνο η Flexopack (έσοδα από 45 σε 51,3 εκατ. και καθαρά κέρδη από 3,5 σε 5,67 εκατ. ευρώ). Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν πως η αύξηση των κερδών δεν οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές των πρώτων υλών αλλά είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων του παρελθόντος, που έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Μέχρι σήμερα, ο Όμιλος δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία.
-Προϋποθέσεις για ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχουν για τον όμιλο Viohalco, σε περίπτωση που δεν παρατηρηθεί κάποια αρνητική έκπληξη έως το τέλος του έτους. Οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για κάποια βελτίωση της κατάστασης στον τομέα του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ-SOVEL) μέσα στο τρίτο τρίμηνο, στα νέα συμβόλαια που ανέλαβε η Cenergy, ενώ παρατηρήθηκε μια τάση ομαλοποίησης των αγορών κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο για την ElvalHalcor.
-Στο χώρο της πληροφορικής, ως αποτέλεσμα της πανδημίας είχαμε τη μείωση του κύκλου εργασιών της Profile κατά το πρώτο εξάμηνο (από τα 7,6 στα 6,85 εκατ. ευρώ), με την εισηγμένη ωστόσο να έχει ήδη καλύψει τη διαφορά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και να συνεχίζει την πορεία της με ανοδικές προοπτικές.
-Κόντρα στην πανδημία, η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε το ύψος της παραγωγής της κατά το πρώτο μισό του 2020 και διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος των προ φόρων κερδών της (από τα 16,1 στα 13,8 εκατ.) παρά την ισοπέδωση των επενδυτικών της αποτελεσμάτων. Στόχος της διοίκησης είναι να καλυφθεί μέσα στο β’ εξάμηνο η υστέρηση στα προ φόρων κέρδη που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, με παράλληλη αύξηση της παραγωγής κατά 5,9%.
-Καλύτερο δεύτερο εξάμηνο από το πρώτο περιμένει η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών, όταν λόγω της πανδημίας είχε υποχρεωθεί σε μείωση κύκλου εργασιών (από τα 97,7 στα 90,2 εκατ.) και σε υποχώρηση καθαρών αποτελεσμάτων (από κέρδη 8,17 εκατ. σε ζημία 290 χιλ. ευρώ). Λόγω της ομαλοποίησης της κατάστασης και των εσόδων από τη διενέργεια πολλών τεστ κορωνοϊού, η διοίκηση έχει στόχο να επιτύχει κύκλο εργασιών αντίστοιχο του περυσινού, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος του πρώτου εξαμήνου.
-H εταιρεία Ευρωσύμβουλοι κατάφερε μεν να σημειώσει μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά το πρώτο εξάμηνο, χωρίς αυτό να περάσει στην «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων της, πρώτον, γιατί πέρυσι είχε εμφανίσει έκτακτα κέρδη και δεύτερον, γιατί σημαντικό ποσοστό των εσόδων αφορούσε συμβάσεις (προερχόμενες από το εξωτερικό) χαμηλότερου μικτού περιθωρίου. Σε ότι αφορά το μέλλον, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων έχει αυξηθεί δραστικά, ενώ σταδιακά βελτιώνεται και η σύνθεσή του σχετικά με το μεικτό περιθώριο κέρδους.