Μετά από μία τριετία εντυπωσιακών χρηματιστηριακών κερδών, η Δανία ξεκίνησε το 2022 με την χειρότερη επίδοση στον κόσμο. Το γεγονός ότι δεν έχει άνοιγμα σε μετοχές αξίας που είναι οι πλέον ελκυστικές για τους επενδυτές, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το φετινό έτος.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης OMX 25 της Κοπεγχάγης καταγράφει απώλειες 14% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, συγκριτικά με την πτώση 5,5% του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών μετά τα μέσα ετήσια κέρδη της τάξης του 25% που γνώρισε στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που εκδηλώνονται έντονες ανησυχίες για επιτοκιακές αυξήσεις, οι οποίες βάζουν στο περιθώριο τους τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, όπως τεχνολογικό, με τους επενδυτές να στρέφονται στις φθηνότερες μετοχές. Οι αγορές στις γειτονικές Σκανδιναβικές χώρες, όπως Σουηδία και Φινλανδία, που έχουν επίσης μεγάλη έκθεση σε μετοχές ανάπτυξης με υψηλές αποτιμήσεις, συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των 10 με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. 
  

Από τις 25 εισηγμένες του δείκτη της Κοπεγχάγης, οι οκτώ ανήκουν στον πιο αμυντικό κλάδο, της υγείας, που  παρουσιάζει υποαπόδοση από την ώρα που οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές αξίας. Καθοδικές πιέσεις δέχεται και η Novo Nordisk, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μετοχή του δείκτη.

Αρνητικό ήταν το ξεκίνημα το έτους και για τις μετοχές των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως Vestas Wind Systems και Orsted, ενώ η Δανία έχει μείνει πίσω και στις τράπεζες παρά το γεγονός ότι ευνοούνται μέσα στο σημερινό περιβάλλον των επιτοκιακών αυξήσεων. Οι Danske Bank και η Jyske Bank είναι οι μοναδικοί πιστωτικοί όμιλοι του δείκτη που εκπροσωπούν περισσότερο από το 5% του δείκτη. 

Οι απώλειες ωστόσο έχουν κάνει την χρηματιστηριακή αγορά της Δανίας να φαίνεται ιδιαίτερα φθηνή, τουλάχιστον συγκριτικά με τις επιδόσεις του παρελθόντος. Αφού έφθασαν στο απόγειό τους το Μάρτιο του 2020, οι μετοχές της Δανίας διαπραγματεύονται σήμερα σε επίπεδα περίπου 14 φορές υψηλότερα από τα προσδοκώμενα κέρδη τους.

  

Ομως, ακόμη και μετά την φετινή πτώση τους, οι μετοχές της Δανίας ενδεχομένως να μην είναι και πάλι τόσο φθηνές για να προσελκύσουν τους επενδυτές. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στον υπόλοιπο κόσμο που προσφέρουν καλύτερες αποτιμήσεις», αναφέρει ο Ότο Φριντρισεν της Formuepleje.