Ευρωπαϊκές εταιρείες με μεγάλη έκθεση και παρουσία στη Ρωσία βρίσκονται αντιμέτωπες με τη νέα πραγματικότητα των σκληρών κυρώσεων που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ήδη, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, η BP ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Rosnef.

To CNN κατάρτισε τη λίστα με τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν μεγάλη παρουσία στη Ρωσία , γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στις κυρώσεις:

BASF
Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF (BASFY) είναι συνιδιοκτήτρια της Wintershall Dea, της κοινοπραξίας η οποία μαζί με την LetterOne του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman χρηματοδοτεί τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 (η κατασκευή του οποίου έχει παγώσει). Σύμφωνα με την εταιρεία, το 1% των πωλήσεων του Ομίλου προέρχεται από τη Ρωσία.

BP

Η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP (BP) με ποσοστό 19,75% στην εθνική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα. Σήμερα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ρωσική εταιρεία υπό το βάρος των εξελίξεων. Η BP διαθέτει επίσης ποσοστά σε πολλά άλλα έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Ρωσία.

Coca-Cola HBC
Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία εμφιαλώνει Coca -Cola για τη Ρωσία, την Ουκρανία και μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κατατάσσει τη Ρωσία στις μεγαλύτερες αγορές της και απασχολεί 7.000 άτομα στη χώρα.

Danone
Η γαλλική εταιρεία που παράγει τα γιαούρτια Danone ελέγχει το ρωσικό σήμα γαλακτοκομικών Prostokvashino και πραγματοποιεί το 6% των συνολικών πωλήσεων της στη χώρα.

Engie

Η γαλλική εταιρεία φυσικού αερίου είναι ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του Nord Stream 2 της Gazprom.

Metro
Η γερμανική εταιρεία λιανεμπορίου έχει μεγάλη παρουσία στη Ρωσία  αφού απασχολεί περίπου 10.000 άτομα στη και εξυπηρετεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πελάτες.

Nestle
Η ελβετική εταιρεία διέθετε έξι εργοστάσια στη Ρωσία το 2020, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εργοστάσια ζαχαροπλαστικής και ποτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Οι πωλήσεις της στη Ρωσία το 2020 ανήλθαν σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια.

Renault
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία είναι μια από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που διαθέτει ποσοστό 69% στη ρωσική κοινοπραξία Avtovaz, η οποία παράγει τα αυτοκίνητα Lada και διαθέτει το 90% της παραγωγής της στη Ρωσία.
Rolls Royce: Μια φτερωτή κυρία έγινε 110 ετών

Rolls-Royce
Ο κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών αναφέρει ότι η Ρωσία συνεισφέρει λιγότερο από το 2% στα συνολικά του έσοδα όμως προμηθεύεται το 20% του τιτανίου που χρησιμοποιεί από τη χώρα.

Safran
Η ρωσική VSMPO-AVISMA είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τιτανίου για την γαλλική κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών, αν και η εταιρεία αναφέρει ότι προμηθεύεται από τη Ρωσία ποσοσστό μικρότερο από το μισό των συνολικών της αναγκών.

Shell
Η ολλανδική εταιρεία πετρελαίου κατέχει το 27,5% του έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhali-2, το οποίο έχει ετήσια δυναμικότητα 10,9 εκατομμυρίων τόνων και λειτουργεί από την Gazprom. Είναι επίσης ένας από τους πέντε συγχρηματοδότες του Nord Stream 2.

TotalEnergies
Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, διαθέτοντας ποσοστό 19,4% στη ρωσική Novatek, 20% στην κοινοπραξία Yamal LNG, 21,6% στο Arctic LNG 2, 20% στο χερσαίο κοίτασμα πετρελαίου Kharyaga και διάφορες συμμετοχές στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διύλισης και των χημικών της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Uniper
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει έκθεση 1 δισ. δολαρίων στον Nord Stream 2, μαζί με πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία με συνδυασμένη ισχύ 11,2 γιγαβάτ, οι οποίοι παρέχουν περίπου το 5% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ρωσίας. Εισάγει επίσης ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.