Η θρυλική ταινία «Εξορκιστής» (1973) του βραβευμένου με όσκαρ Γουίλιαμ Φρίντκιν τοποθετείται την κορωνίδα των ταινιών τρόμου και δικαίως έχει καταλάβει τη θέση της στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, με τον αμερικανό σκηνοθέτη να παραδίδει ένα κλασικό αριστούργημα του είδους στις επόμενες γενιές.

Με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να μην μοιάζει μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες, ανήκει όμως σε εκείνες τις ταινίες που συνοδεύονται από μύθους, έντονα παρασκήνια και ανορθόδοξες καταστάσεις, όπως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσε για να προκαλέσει τον τρόμο στην ταινία.

Η ταινία «Εξορκιστής» είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι και να θεωρείται ένα από εμπορικότερα θρίλερ όλων των εποχών.

Ωστόσο, κάτι που πολλοί νεότεροι δεν γνωρίζουν είναι πως το φιλμ του Φρίντκιν έχει μέσα του έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Συγκεκριμένα, στη συγκινητική σκηνή της ταινίας που ο Έλληνας ομογενής Ντέμιαν Κάρρας έχει πάει να επισκεφθεί την υπερήλικη μητέρα του, ακούγονται δύο πολύ γνωστά λαϊκά μουσικά κομμάτια από το τρανζίστορ.

Το πρώτο τραγούδι που ακούγεται από το τρανζίστορ είναι το «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» η τεράστια επιτυχία της Ρίτας Σακελλαρίου και στο τέλος της ίδιας σκηνής ακούγεται το τραγούδι «Παραμυθάκι μου» με τον Γιάννη Καλατζή.

Η ταινία του Φρίντκιν έχει λάβει δύο βραβεία Όσκαρ. Ήταν η πιο εμπορική ταινία τρόμου για πάνω από 40 χρόνια, μέχρι το 2017 που εκθρονίστηκε από την ταινία It.

Διαβάστε ακόμη: