Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε άρδην όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και την κατάταξη με τις ακριβότερες πόλεις για να ζήσει κανείς το 2021, σύμφωνα με το δείκτη του The Economist Intelligence Unit για το κόστος διαβίωσης σε διεθνές επίπεδο.

Το Τελ Αβίβ ξεπέρασε το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και τη Ζυρίχη για να γίνει η ακριβότερη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Economist για το κόστος ζωής, καθώς ο πληθωρισμός ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Η πόλη του Ισραήλ ανέβηκε πέντε θέσεις στην  κατάταξη για να πάρει την αρνητική αυτή πρωτιά. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται το Παρίσι με τη Σιγκαπούρη, ενώ η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ συμπληρώνουν την πεντάδα. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη, στην έβδομη η Γενεύη, με την Κοπεγχάγη, το Λος Άντζελες και την Οσάκα να κλείνουν την πρώτη δεκάδα.

Η ακριβότερη πόλη του κόσμου για το 2021

Economist: Ποια είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου για το 2021

Το Λονδίνο ανέβηκε τρεις θέσεις, στην 17η, ενώ το Σίδνεϊ βρέθηκε μία θέση υψηλότερα, στην 14η. 

Η άνοδος του κόστους ζωής στο Τελ Αβίβ αποδίδεται εν μέρει στο ισχυρό εθνικό νόμισμα και σε ανατιμήσεις στις μεταφορές και τα τρόφιμα.  Η φθηνότερη πόλη του κόσμου για να ζει κάποιος είναι η Δαμασκός, και ακολουθούν η Τρίπολη, η Λιβύη και η Τασκένδη.

«Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε την αποδυνάμωση του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ τα νομίσματα της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας ενισχύθηκαν έναντι αυτού, γεγονός που με τη σειρά του μετατόπισε τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε η Ουπασάνα Ντατ, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής της EIU.