Θέση στη διένεξη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, πήρε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας πως δεν ισχύουν ακριβώς ούτε όσα είπε ο ένας… ούτε όσα είπε ο άλλος.

Ο κ. Γιαννάκος, περιγράφοντας την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά πως οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «είναι φίσκα», με διασωληνωμένους ασθενείς να μένουν εκτός εντατικής.

«Η αλήθεια για τις ΜΕΘ στο Παπανικολάου»

«Χθες, υπήρξε μία διένεξη του κ. Τσίπρα με τον κ. Πλεύρη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζοντας πως και οι δύο είπαν «τη μισή αλήθεια».

Και εξήγησε: «Στο Παπανικολάου λειτουργεί ΜΕΘ κοροναϊού 30 κλινών που είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς σήμερα είναι στα χειρουργεία, χωρίς να έχουν συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Από την επίμαχη ΜΕΘ 18 κλινών, για την οποία έγινε λόγος – που είναι από δωρεά – λειτουργούν οι εννέα κλίνες ΜΕΘ για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά, μόνο με τέσσερεις γιατρούς – δύο εντατικολόγους, εκ των οποίων ο ένας με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, και δύο γιατρούς, εκ των οποίων επίσης ο ένας από μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, χωρίς ειδίκευση σε ΜΕΘ (χειρουργός και αναισθησιολόγος).

Για να ανοίξουν οι υπόλοιπες εννέα κλίνες ΜΕΘ, χρειάζονται γιατροί εντατικολόγοι – τουλάχιστον πέντε – και νοσηλευτές που δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό λένε ότι θα μετακινήσουν άμμεσα γιατρούς από την Αθήνα, για να ανοίξουν τις υπόλοιπες εννέα κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές».

«Ως εκ τούτου» κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, «ούτε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ισχύει, ότι δεν λειτουργούν οι 18 κλίνες, ούτε αυτό που είπε ο κ. Πλεύρης, ότι λειτουργούν οι 18 κλίνες. Μόνο οι εννέα λειτουργούν με λειψό προσωπικό».

Ασφυξία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες. Υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε λίστα αναμονής.

Πάνω σπό το 70% των ασθενών καταλήγουν εκτός ΜΕΘ, κυρίως ηλικιωμένοι. «Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ».

Τον περασμένο χειμώνα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας, που δεν έχουν αναπληρωθεί.

Η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και δύο διασωληνωμένοι βρίσκονται σε απλούς θαλάμους.

Η ΜΕΘ 30 κλινών του Παπανικολάου είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής.

Στο Ιπποκράτειο η ΜΘΕ 15 κλινών είναι γεμάτη και τέσσερις διασωληνωμένοι στα χειρουργεία είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Στο Παπαγεωργίου η ΜΕΘ 25 κλινών είναι γεμάτη και πέντε διασωληνωμένοι σε ΜΑΦ είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

«Φίσκα» Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι όλες γεμάτες:

Σέρρες 9

Γιαννιτσά 8

Κατερίνη 5

Βέροια 7

Χαλκιδική 5

Μάλιστα, στη Χαλκιδική, υπάρχει και ένας διασωληνωμένος ασθενής που είναι εκτός ΜΕΘ.

Στη Δυτική Μακεδονία, επίσης, είναι γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού:

Πτολεμαΐδα 6

Κοζάνη 5

«Στον πόλεμο επιστρατεύεις τους πάντες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν μπορεί να αφήνεις 7.000 υγειονομικούς σε αναστολή και να κινδυνεύουν ασθενείς. Με δύο rapid test την εβδομάδα, επιστρέφουν με ασφάλεια στην πρώτη γραμμή του υγειονομικού πολέμου. Συνέβη με 800 συναδέλφους, που απαλλάχθηκαν του εμβολιασμού από τις αρμόδιες επιτροπές», κατέληξε ο Μιχ. Γιαννάκος.