search

REAL ESTATE

Ποδαρικό με απαγορεύσεις αγορών ακινήτων σε αλλοδαπούς στον Καναδά

Ο νόμος ψηφίστηκε λόγω της εκτίναξης των τιμών των καναδικών κατοικιών από την αρχή της πανδημίας.

canada.

Ένας νέος καναδικός νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2023 που ουσιαστικά απαγορεύει στους ξένους αγοραστές να αγοράζουν κατοικίες ως επενδύσεις για δύο χρόνια.

Ο νόμος ψηφίστηκε λόγω της εκτίναξης των τιμών των καναδικών κατοικιών από την αρχή της πανδημίας – και των πεποιθήσεων ορισμένων πολιτικών ότι οι ξένοι αγοραστές ήταν υπεύθυνοι με την απόσπαση της προσφοράς κατοικιών ως επενδύσεις.

«Η σκοπιμότητα των καναδικών κατοικιών προσελκύει κερδοσκόπους, εύπορες εταιρείες και ξένους επενδυτές», ανέφερε ο ιστότοπος της εκστρατείας του κόμματος του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τον περασμένο χρόνο.

«Αυτό οδηγεί σε ένα πραγματικό πρόβλημα υποχρησιμοποίησης και κενών κατοικιών, αχαλίνωτης κερδοσκοπίας και εκτίναξης των τιμών. Τα σπίτια είναι για ανθρώπους, όχι για επενδυτές».

Ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για αγορές κατοικιών από μετανάστες και μόνιμους κατοίκους Καναδά που δεν είναι πολίτες. Αλλά η απότομη αύξηση των τιμών των κατοικιών το 2020 και το 2021 είχε ήδη αντιστραφεί το 2022, πολύ πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Οι μέσες τιμές κατοικιών στον Καναδά κορυφώθηκαν λίγο πάνω από τα  $800.000 στον Καναδά τον Φεβρουάριο και έχουν μειωθεί σταθερά από τότε, πέφτοντας περίπου 13% από αυτό το υψηλό, σύμφωνα με την Canadian Real Estate Association.

Η Τράπεζα του Καναδά αυξάνει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων στη χώρα – όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες που έχουν αυξήσει τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών της CREA εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 38% από το τέλος του 2019, πριν από την πανδημία, αλλά ο όμιλος είπε ότι το απόθεμα των κατοικιών προς πώληση έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ο κτηματομεσιτικός σύλλογος εξέφρασε ανησυχία για τον νόμο, ακόμη και με τις εξαιρέσεις για άτομα που σκοπεύουν να μετακομίσουν στον Καναδά.

Διαβάστε ακόμη: