Στο 52,9 διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI από την S&P Global για την ελληνική μεταποίηση τον μήνα Αύγουστο.

Ο ρυθμός συνολικής ανάκαμψη, αν και υποχώρησε εξακολούθησε να υποστηρίζεται από τις αυξήσεις της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης. Η αγοραστική δραστηριότητα αυξήθηκε, επίσης, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνεχή μηνιαία αύξηση των αγορών εισροών.

Η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης από αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού ενίσχυσε την εμπιστοσύνη σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή για το επόμενο έτος, και οδήγησε τις εταιρείες να εντείνουν τη δραστηριότητα προσλήψεων σε μια προσπάθεια αύξησης της παραγωγικής ικανότητας.

Κατ’ αναλογία με τη μεγαλύτερη μείωση της απόδοσης των προμηθευτών και τις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Παρά τον σταθερό ρυθμό αύξησης του κόστους, οι τιμές πώλησης παρέμειναν και πάλι στάσιμες σε γενικές γραμμές.

Πιο συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53,5 μονάδες του Ιουλίου, υποδεικνύοντας σταθερή άνοδο των λειτουργικών συνθηκών των εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ο ρυθμός της συνολικής αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022 και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον ιστορικό μέσο όρο.

Οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης ευνοϊκές, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα.

Τέλος, και ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε για έβδομο συνεχή μήνα, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα. Η σταθερή άνοδος βοήθησε να μετριαστεί η πίεση που ασκούνταν στις εταιρείες, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης.

Διαβάστε ακόμη: