Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, ο οποίος αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά παροδικός όπως διαβεβαίωνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1991, με 5% στην Ευρωζώνη και στο 4,4% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Πιο αναλυτικά, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο. Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 26% (έναντι αύξησης 27,5% το Νοέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2% σε σύγκριση με 2,2% τον Νοέμβριο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (2,9% σε σύγκριση με 2,4% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (2,4% σε σύγκριση με 2,7% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,4% από από 4% το Νοέμβριο και 2,8% τον Οκτώβριο και είναι ο έβδομος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%.

Ο πληθωρισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν σταματά να αυξάνεται, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να περιμένουν να δουν αν, μετά την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική στάση με σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών.

Άλμα 26% στις τιμές της ενέργειας

Ο κύριος παράγοντας της ετήσιας αύξησης ήταν οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν 26% σε ετήσια βάση, αν και ήταν ελαφρώς μικρότερη από την αύξηση 27,5% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας – αυξήθηκε 2,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο μετά από άνοδο 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού της Ευρωζώνης προσθέτει περαιτέρω στοιχεία στη συσσώρευση πιέσεων στις τιμές παγκοσμίως, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία Covid-19, εν μέσω ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης και παγκόσμιων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με το Marketwatch, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά αναμένουν κάποια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας και των αγαθών χάρη στην εξασθένιση των περιορισμών προσφοράς.

Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός, ήρθε για να μείνει