Υποχώρησε σε ετήσια και μηνιαία βάση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2024,  στο 2,9% σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, από 3% τον Νοέμβριο και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 2,4% τον Δεκέμβριο, από 2,2% τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι υπηρεσίες αναμένεται ότι θα έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (4%, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,7%, σταθερά σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,6% τον Νοέμβριο) και την ενέργεια (0,1%, έναντι -2% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,7%.

Η άνοδος αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για την ΕΚΤ, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πορεία επιστροφής στο στόχο του 2% θα είναι «επίπονη». Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα πετύχει αυτό το ορόσημο προς το τέλος του 2025.

Διαβάστε ακόμη