Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο από το 2,6% τον Ιούλιο και από τις προβλέπεις των αναλυτών και της αγοράς.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της Ευρωζώνης οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

Γερμανία: Υποχώρηση έκπληξη για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο

Ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis την Πέμπτη, όπως αναφέρει το CNBC.

Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωνόταν στο 2,3%. Τον Ιούλιο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ ήταν 2,6% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ υποχώρησε κατά 0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ελαφρώς χαμηλότερος από το 2,9% του Ιουλίου.

Τα στοιχεία της Destatis έδειξαν ετήσια πτώση 5,1% στο ενεργειακό κόστος τον Αύγουστο.

Αρκετά μεγάλα γερμανικά κρατίδια είχαν αναφέρει χαλάρωση του πληθωρισμού νωρίτερα την Πέμπτη. Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

Γαλλία: Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2024

Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Αύγουστο του 2024 έναντι 2,3% που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του INSEE.

Η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση τιμών στην ενέργεια, που αντιστάθμισε τις αυξήσεις τιμών σε υπηρεσίες, τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε, επίσης, μείωση, καθώς αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,7% τον Ιούλιο

Διαβάστε ακόμη: