Πτώση σημειώνουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές, μετά την απροσδόκητη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν στις συναλλαγές μετά το τέλος της  διαπραγμάτευσης, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε απροσδόκητα την κρατική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+ από AAA, επικαλούμενος την επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών και τις επανειλημμένες πολιτικές διαμάχες για τις πληρωμές του χρέους.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές δήλωσαν ότι η υποβάθμιση θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημείωσαν την πιθανότητα να υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη αποστροφή κινδύνου από την είδηση. Η Fitch είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης που αφαιρεί από τις ΗΠΑ την αξιολόγηση ΑΑΑ μετά την Standards and Poor.

Οι μετοχές τεχνολογίας οδηγούν τις απώλειες μετά τον ισχυρό Ιούλιο

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν ο δείκτης με τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας, υποχωρώντας πάνω από 2%. Η εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Tencent Holdings διολίσθησε κατά 3%, αφού η κινεζική υπηρεσία παρακολούθησης του κυβερνοχώρου πρότεινε ακόμη περισσότερους περιορισμούς στη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους, που αποτελούν μεγάλο μέρος της βάσης χρηστών της Tencent.

Αλλά και οι απώλειες του Hang Seng ήρθαν μετά από άλμα του δείκτη πάνω από 6% μέχρι τον Ιούλιο.

Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 1,4%, μετά από ανάκαμψη σχεδόν 3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε κατά 1,6%. Οι απώλειες στις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν τον Nikkei 225 στο – 2,2%, ενώ ο δείκτης TOPIX έχασε 1%.

Διαβάστε ακόμη: