Απάντηση στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη  φαρμακευτική πολιτική δίνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο δώρο στην φαρμακοβιομηχανία φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό. Παρέλαβαν καθεστώς τιμολόγησης μέσου όρου 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες της ΕΕ, χωρίς “κόφτη” και παρέδωσαν τιμολόγηση μέσου όρου 2 χωρών Ευρωζώνης με “κόφτη”, υπακούοντας τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχανιών για προστασία της τιμής των φαρμάκων».

Ο κ. Πλεύρης προσθέτει ότι «πλέον, με τις νέες διατάξεις τιμολόγησης, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται διαπραγματεύσεις με έλεγχο του όγκου κατανάλωσης και εκτίμηση της χαμηλότερης τιμής σε όλη την ΕΕ, ενώ προβλέπεται δυνατότητα μείωσης τιμής ακόμη και χωρίς προστατευτικό “κόφτη”, εάν χρειαστεί.

Οι δε ανασφάλιστοι προστατεύονται πλήρως, αλλά πλέον θα ελέγχεται η προκλητή συνταγογράφηση, καθώς τα τελευταία χρόνια η δαπάνη διπλασιάστηκε με συνταγές σε ΑΜΚΑ, που δεν αντιστοιχούσαν σε ανθρώπους με κατοικία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει 310 εκατ. ευρώ».

«Αυτά τα μέτρα δεν αρέσουν ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην φαρμακοβιομηχανία, αλλά προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία έγραφε ότι «εκτός από το τραγικό έλλειμμα προετοιμασίας του ΕΣΥ ενόψει του νέου επιδημικού κύματος, χρεώνεται πολιτικά και τη σοβαρή υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών».

Υποστήριζε ότι «μετά την κατακραυγή των Συλλόγων Ασθενών και της κοινωνίας των πολιτών, ο κ. Πλεύρης αναγκάστηκε να μεταθέσει για λίγο την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους».

«Σε εφαρμογή του πρόσφατου ν.4876/2021, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε ότι ο αποκλεισμός αυτός θα ισχύσει από 1/2/2022 ‘για την αποφυγή πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες λόγω της πανδημίας covid-19’. Αυτό είναι το ‘πρωτοχρονιάτικο δώρο’ του κ. Πλεύρη στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας», συμπληρώνει ο κ. Ξανθός.

Επισήμανε επίσης ότι «πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται απόλυτα η ‘δυσανεξία’ της κυβέρνησης σε πολιτικές καθολικής κάλυψης και ισότητας στη φροντίδα υγείας, ο υπουργός Υγείας κοροϊδεύει τον κόσμο θεωρώντας ότι σε ένα μήνα θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στο αποδιοργανωμένο ΕΣΥ».

Τόνισε ότι «στην πραγματικότητα ο υπουργός Υγείας, επειδή υποχωρεί στις πιέσεις της φαρμακοβιομηχανίας που διαμαρτύρεται για την υπέρβαση της δαπάνης και το αυξημένο clawback, έχει επιλέξει να βάλει εμπόδια πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη -και μάλιστα εν μέσω πανδημικής έξαρσης- σε ένα από τα πλέον οικονομικά αδύναμα τμήματα της κοινωνίας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «αυτό είναι εγκληματικό με όρους Δημόσιας Υγείας. Η πανδημία απαιτεί το ακριβώς αντίθετο: άρση των ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ΕΣΥ, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ανθρώπων. Η μόνη λύση είναι να ακυρωθεί ο νόμος και να επανέλθει σε ισχύ η ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».