Σε διευκρινίσεις για τα Χριστούγεννα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και το πιστοποιητικό νόσησης προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο. Διαβάστε εδώ ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο και ποιο πληρώνουν μισό πρόστιμο. Παράλληλα, είπε οτι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για όσους υποβάλλουν αιτήσεις επικαλούμενοι ειδικούς λόγους για να μην κάνουν τον εμβολιασμό τους.

Σημείωσε, ακόμα, ότι ο νόμος επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους γίνουν 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Για τα self test που θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους τους ενήλικους στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, 6-12 Δεκεμβρίου, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «είναι πάρα πολλοί σημαντικό να συμμετέχουν όλοι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι» προσθέτοντας ότι με την άσκηση αυτή «όσοι εντοπιστούν να νοσούν θα τεθούν σε καραντίνα για να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα».

Επανέλαβε, δε, ότι το ίδιο θα γίνει και το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου, μετά, δηλαδή, τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε, επίσης, να γίνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσεις.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών ενώ για τα παιδιά είπε ότι θα υπάρχει η διαδικασία όπως στους κλειστούς χώρους της εστίασης να γίνεται rapid test.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι στην επόμενη ΚΥΑ για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού θα προβλέπεται ότι πιστοποιητικό νόσησης θα χορηγείται μόνο μετά από μοριακό τεστ.

Με self test και rapid test θα μπορεί να μπαίνει κανείς σε καραντίνα αλλά το πιστοποιητικό νόσησης θα δίνεται μόνο μετά από μοριακό τεστ (PCR).