Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποκλιμάκωση των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια των εορτών, μεταξύ άλλων, στα γήπεδα και στην εστίαση.

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, άφησε ανοιχτό παράθυρο αυτό να συμβεί άμεσα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη.

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον δείχνει μια κυκλική πορεία. Τα πολύ περιοριστικά μέτρα δεν έχουν απόδοση» είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα».

«Υπήρξαν μέτρα που ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο όπως η μουσική. Θα συζητήσουμε αν τα μέτρα αυτά που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι έχουν κάποιο νόημα. Η εκτίμησή μας είναι να μείνουμε σε αυτή τη φιλοσοφία αλλά όπου μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση, όπως για παράδειγμα να μην έχουμε αυστηρό αριθμό 1.000 ατόμων στα γήπεδα ή την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών.

Ωστόσο, όπως είπε, «αν η επιτροπή εισηγηθεί ότι πρέπει να παραμείνουμε για παραπάνω χρόνο αυτό θα εκτιμηθεί».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκονται δύο βήματα χαλάρωσης των περιορισμών:

  • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες περισσότερα από χίλια άτομα (εμβολιασμένοι/νοσήσαντες).
  • Επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά με όλους τους πελάτες καθιστούς και κλείσιμο των καταστημάτων στις 12:00 το βράδυ.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζουν αύριο, Τετάρτη.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για τις σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «πάει πίσω» η εφαρμογή του μέτρου για τους άνω των 50 ετών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης εξηγώντας γιατί πέφτει το βάρος στις αναμνηστικές δόσεις είπε ότι «έχουμε δει ότι η πρώτη δόση έχει αποτέλεσμα μετά από περίπου έναν μήνα ενώ η τρίτη δόση έχει άμεση ανταπόκριση».