Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να αυξάνονται ολοένα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πότε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστουγέννων.

Αν και μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων.

Τζανάκης: Να κλείσουν τα σχολεία – Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αρκούν

Πως θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται στο υπουργείο Παιδείας είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να γίνει με εργαστηριακό τεστ (rapid test) και αλλαγή στους όρους αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας ενός τμήματος σε περίπτωση κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εισηγούνται το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια μία εβδομάδα αργότερα, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» που σαρώνει τη χώρα.

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης:

«Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολεία: Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού πριν το πρώτο κουδούνι

Φρένο στις σχολικές εκδρομές

Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εκδρομές έχουν ήδη ανασταλεί τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. 

Μέσα στην εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο το βασικό σενάριο, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόνισε  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.