Σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών οδηγήθηκαν οι πλειστηριασμοί για το ακίνητο της «Λίρα Μπαχαρικά», αλλά και για το ξενοδοχείο Cefalonia Bay Palace, που δινεργήθηκαν νωρίτερα σήμερα.

Το ακίνητο της εταιρείας «Λίρα Μπαχαρικά», στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου στεγάζονται υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, προς το Πικέρμι, στη θέση «Κάτω Χαρβάτι», στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαραθώνος και βγήκε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 7,33 εκατ. ευρώ.

Επισπεύδουσα ήταν η Παγκρήτια Τράπεζα, που προχώρησε σε κατάσχεση για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Πρόκειται για αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 6.975 τ.μ. βάσει τίτλου ιδιοκτησίας και 7.010 τ.μ. βάσει τοπογραφικού του 2011, το οποίο έχει πολυγωνικό σχήμα.

Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι 9.945,53 τ.μ., με τα 7.027,00 τ.μ. να αφορούν μισθωμένους χώρους γραφείων στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τα 2.736,53 τ.μ. χώρους εργαστηρίου και κατοικία δώματος και 182 τ.μ. μισθωμένους χώρους στάθμης υπογείου.

Κατά την έκθεση εκτίμησης, ο υπολογισμός της αγοραίας αξίας του ακινήτου στα 7,33 εκατ. ευρώ έγινε με την παραδοχή ότι οι επιφάνειες εκτός αδείας και τίτλου είναι τακτοποιημένες. Επίσης, το ακίνητο εκτιμάται στο σύνολο του, ως μία ενιαία αυτοτελής ιδιοκτησία. Κατά την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κτήριο σήμερα φαίνεται να είναι κενό.

Το Cefalonia Bay Palace

Στα αζήτητα έμεινε και το Cefalonia Bay Palace, στην Κεφαλονιά, που βγήκε με τιμή εκκίνησης 5,96 εκατ. ευρώ και επισπεύδοντες ιδιώτες. Πρόκειται για αγροτεμάχιο 18.232 τ.μ., που βρίσκεται στην τοποθεσία «Αλεμονάτες, Μέσα Λιθοβάτης, Έξω Λιθοβάτης ή Γύρος» της τοπικής κοινότητας Αγίας Ευφημίας, της Δημοτικής Ενότητας Πυλάρου, του Δήμου Σάμης.

Εντός του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα κλασσικού τύπου Α’ κατηγορίας (4 αστέρων), με συνολική επιφάνεια δόμησης για χρήση ξενοδοχείου 3.790,88 τ.μ., και 944,24 τ.μ. χώρους βοηθητικής χρήσης καθώς και 721 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων. Το συγκρότημα αποτελείται από κεντρικό διώροφο κτήριο με υπόγειο, με χρήση χώρων υποδοχής, γραφείων, εστιατορίου, αποθήκες, αποδυτήρια κλπ με συνολική δόμηση 953,70 τ.μ. καθώς και άλλα 12 μικρά διώροφα κτήρια με δωμάτια.

Επίσης υπάρχει κεντρική πισίνα επιφάνειας 350 τ.μ. περίπου τ.μ, παιδική πισίνα 45,00 τ.μ, καθώς και έξι ατομικές των 34,00 τ.μ, Το ξενοδοχείο διαθέτει 41 δωμάτια και 6 πολυτελείς βίλλες με ιδιωτική πισίνα, ήτοι 47 δωμάτια και 124 κλίνες.

Η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 3,32 εκατ. ευρώ, αλλά κατόπιν προσφυγής της εταιρείας το Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλλονιάς αποφάσισε την 1η Μαρτίου 2024 την αύξησή της στα 5,96 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα στο έτος 2022 οι επενδύσεις και η κατασκευαστική δραστηριότητα ανέκαμψαν ολοκληρωτικά και ο τουρισμός έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, με αποτέλεσμα τα εγχώρια ακίνητα να αποτελούν επενδυτικά προϊόντα ως η διαχρονικά ασφαλέστερη επένδυση, εξέλιξη που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων σε τουριστικά προσφιλείς περιοχές, όπως η Αγία Ευφημία».

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα λειτουργεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και εμφανίζεται να ανήκει στο δυναμικό της Hotel Brain Group. Στη λίστα των σημερινών πλειστηριασμών περιλαμβάνονταν αρχικά και η μονάδα της εταιρείας «Ιχθυοκαλλιέργειες Φόρκυς Α.Ε.» στα Ψαχνά της Εύβοιας, αλλά βιομηχανικό ακίνητο της Stalco Α.Ε. στη Δράμα, ωστόσο οδηγήθηκαν σε αναστολή.

Το ακίνητο της οικογένειας Ελευθερουδάκη

Σήμερα, ωστόσο, επανήλθε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το ακίνητο της οικογένειας Ελευθερουδάκη στο Ψυχικό. Η οικογένεια που δημιούργησε την εμβληματική αλυσίδα βιβλιοπωλείων βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 έκλεισε το τελευταίο κατάστημα του Ελευθερουδάκη, επί της οδού Πανεπιστημίου, μετά από μια διαδρομή 118 χρόνων, με αφετηρία το 1898, όταν ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης έβαλε το θεμέλιο λίθο της ομώνυμης επιχείρησης.

Από τις αρχές του 2020 στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρέθηκε το αρχοντικό της οικογένειας στις Σπέτσες, ένα διώροφο ακίνητο 250 τ.μ. σε οικόπεδο 550 τ.μ. στην Κουνουπίτσα, που είναι γνωστό ως «οικία Καστριώτη» και έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο. Τον Μάιο του 2022 ξεκίνησε η περιπέτεια και για το ακίνητο της οικογένειας στο Ψυχικό.

Η διαδικασία, ωστόσο, τέθηκε σε αναστολή και επαναπρογραμματίστηκε για τις 28 Ιουνίου 2023, δίχως ωστόσο να πραγματοποιηθεί και εκείνη τη φορά, με αποτέλεσμα να οριστεί εκ νέου για τις 18 Οκτωβρίου 2023 οπότε και ανεστάλη λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο επόμενος πλειστηριασμός ορίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου 2023, αλλά και πάλι ανεστάλη.

Τώρα έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου 2024, με επισπεύδουσα την “Silverton Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» (διαχειρίστρια της “Ortolan Hellas Gmbh) και στρέφεται σε βάρος της Σοφίας και της Μαρίνας Ελευθερουδάκη, για ιδιοκτησίες τους (διαμερίσματα, αποθήκες κ.α.) επί ακίνητου στην περιοχή του Ψυχικού, με τιμές πρώτης προφοράς 457.900 ευρώ και 444.500 ευρώ, αντίστοιχα.

Πρόκειται ειδικότερα για:

  • Μία αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα του πρώτου ορόφου ιδιοκτησίας Μαρίνας Ελευθερουδάκη,
  • Μια αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου ιδιοκτησίας Σοφίας Ελευθερουδάκη και
  • Δικαίωμα υψούν του τετάρτου υπέρ του ισογείου ορόφου το οποίο ανήκει στις οφειλέτριες.
  • Η οικοδομή είναι κτισμένη σε οικόπεδο 731,25 τ.μ. που βρίσκεται στο Παλαιό Ψυχικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθη και φυλακίστηκε η Μαρίνα Ελευθερουδάκη, καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που αφορούν σε παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών και μη καταβολή εργατικών εισφορών.

Διαβάστε ακόμη: