Ποινική δίωξη σε 48 άτομα στην Καρδίτσα ασκήθηκε από την εισαγγελία που ερεύνησε την υπόθεση για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο κέντρο Υγείας Παλαμά. Συγκεκριμένα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα.

Ποινική δίωξη σε 48 άτομα στην Καρδίτσα που εμπλέκονται σε «κύκλωμα» με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τα κακουργήματα αφορούν περίπου 4 με 5 άτομα, τους βασικούς της «οργάνωσης», και περιλαμβάνουν ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εγκληματική οργάνωση και δωροληψία. Το πλημμελήματα αφορούν σε αδικήματα όπως η δωροδοκία, η συνέργεια σε δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, χρήση ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφία.

Μετά την απαγγελία κατηγοριών, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή στο Πρωτοδικείο της Καρδίτσας, προκειμένου αυτός να καλέσει τους κατηγορούμενους να απολογηθούν, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν υπήρξαν καταγγελίες ότι 44χρονη εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας χορηγούσε πλαστά έγγραφα σε ιδιώτες και συγγενείς της υγειονομικούς, ώστε να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας. Αρχικά στο μικροσκόπιο των ερευνών είχαν μπει 33 «ύποπτα» πιστοποιητικά και στην πορεία ελέγχθηκαν ακόμα 63 περιπτώσεις.

Παράλληλα, συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις της χώρας οι έρευνες για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση και άλλων πιθανών κυκλωμάτων που εξασφαλίζουν με το αζημίωτο πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή αποτελεσμάτων rapid test και μοριακού ελέγχου.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν καταγγελίες για το Κέντρο Υγείας Παλαμά, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας είχε αποστείλει εγκύκλιο σε όλους τους Εισαγγελείς της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν υπάρχουν ενδείξεις για έκδοση και χρήση πλαστών πιστοποιητικών.