“Ακόμη έξι ναυτικοί μας που ήταν στην Ουκρανία, έφτασαν πριν λίγο στη Μολδαβία, με την επιχείρηση Νόστος 5 που οργάνωσε με επιτυχία το Υπουργείο Εξωτερικών” αναφέρει σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Προσθέτει ότι συνολικά 10 Έλληνες ναυτικοί επαναπατρίστηκαν με ασφάλεια.

13 ελληνικά πλοία και 100 Έλληνες ναυτικοί στη Μαύρη Θάλασσα

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία πέντε ελληνόκτητων πλοίων στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία επιβαίνουν 19 Έλληνες ναυτικοί.

Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα, μέχρι ώρας, εντοπίζεται στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται παραβεβλημένο ένα φορτηγό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς. Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

Τα ρωσικά λιμάνια όσο και τα ρουμανικά λειτουργούν κανονικά, στα Ουκρανικά υπάρχει εν υσχύ “Στρατιωτικός Νόμος” μέχρι νεωτέρας, με πλήρη απαγόρευση κινήσεων.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.