Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου ανεμβολίαστων σε καταστήματα στο λιανεμπόριο.

«Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή, αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε να τον περιορίσουμε», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα».

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι λόγω της αύξησης του τουρισμού, αναμένεται και αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο αν και τόνισε πως «έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επεμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα, όπως έκανε στην περίπτωση της Μυκόνου. Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης στο νησί έπεσε στο μισό. «Έγινε σαφές ότι αυτή η ιστορία με τα πάρτι δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Υπό ποια προϋπόθεση μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους;

Σε όσα είπε, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως στα καταστήματα λιανεμπορίου, αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο.

Τέλος, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κάποιων επαγγελματικών ομάδων ο κ Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν είμαστε τύραννοι. Ήμαστε διστακτικοί και είμαστε διστακτικοί, κανένας δεν θέλει να επιβάλει κανενός είδους υποχρεωτικότητα σε κανέναν». Εντούτοις, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η πορεία της πανδημίας «δεν άφησε περιθώριο να δείχνουμε υπομονή για τους συγκεκριμένους κλάδους», όπου θα εφαρμοστεί το μέτρο. «Έπρεπε να συμβεί αυτό» είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στενοχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλειά του.