Μία εμβληματική προσωπικότητα με σημαντική προσφορά στις νεοελληνικές σπουδές, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της προσωπικής έρευνας στην ελληνική γλώσσα.
Πριν από λίγο καιρό, o σπουδαίος Βρετανός ελληνιστής είχε λάβει τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα.
Το πλούσιο έργο του
Ο Πίτερ Μάκριτζ δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία από το 1973 έως το 1980 στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, ενώ από το 1981 δίδασκε στη Σχολή Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου και διετέλεσε, από το 1996 έως την πρόωρή του συνταξιοδότηση το 2003, καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, διδάσκοντας ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και ιστορία του πολιτισμού.
Το 2008, τού απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάιο του 2017 αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η ακαδημαϊκή πορεία του έχει ταυτισθεί με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τη νεοελληνική γλώσσα. Πολυγραφότατος ο ίδιος, με έρευνα και στην πεζογραφία και στην ποίηση αγγίζει μέσα από τα βιβλία του τα θέματα του ελληνικού πολιτισμού.
«Η νεοελληνική γλώσσα», «Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα, 1766 – 1976», «Βασική γραμματική της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας», «Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας» είναι μόλις κάποια από τα βιβλία του που έχουν εκδοθεί, ενώ η συμβολή του στην ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από άρθρα σε εκδόσεις, είναι εξίσου σημαντική.
Ο Πίτερ Μάκριτζ έχει επίσης μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα πολλά ελληνικά κείμενα, όπως πεζογραφήματα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Βιζυηνού, Παντελή Πρεβελάκη, αλλά και ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Άρη Αλεξάνδρου και Τίτου Πατρικίου.
«Σήμερα θα γίνετε Έλληνας πολίτης και θα ανήκετε πλέον σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ. Η ελληνική πολιτεία είναι εξαιρετικά φειδωλή στην ονομασία πολιτών του εξωτερικού ως Έλληνες υπηκόους», είπε ο Έλληνας πρέσβης στον καθηγητή.
Έχετε ασχοληθεί και έχετε γράψει για όλα τα ιερά τέρατα της ελληνικής φιλοσοφίας, λογοτεχνίας, σκέψης, πολιτισμού από το Σολωμό, τον Καβάφη, τον Σεφέρη που είναι και το σπίτι που είχε μείνει εδώ (η πρεσβευτική κατοικία).
Είστε ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος μελετητής των ελληνικών γραμμάτων και νομίζω σήμερα δε σας κάνουμε εμείς την τιμή να γίνετε Έλληνας. Μας κάνετε εσείς την τιμή να γίνετε Έλληνας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό».
Ο κ. Ραπτάκης προσέφερε στον Πίτερ Μάκριτζ το αντίγραφο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, όπου δημοσιεύθηκε το υπογεγραμμένο διάταγμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με το οποίο, ο Βρετανός καθηγητής έγινε Έλληνας υπήκοος.