Θέμα χρόνου αποτελεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία, μεταξύ άλλων, θα καθορίζει το νέο πλαίσιο που θα εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης. Παράλληλα, περισσότερες διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα πέντε ημερών.

Πώς θα εκδίδετε το πιστοποιητικό νόσησης – Τι ισχύει για εμβολιασμένους, τι για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας.

Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενημερώνεται διαλειτουργικά για το θετικό διαγνωστικό τεστ του εργαζόμενου. Ο ΕΦΚΑ όμως δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την πενθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζομένων νοσούν.

Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τα επόμενα 24ωρα που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ.

Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξαιτίας και του συνωστισμού στα διαγνωστικά κέντρα, είχε πει ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν PCR test για να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης (και άρα να απουσιάσουν από τη δουλειά τους αφού μπαίνουν καραντίνα) αλλά ένα απλό rapid test.

«Είναι αξιόπιστα τα rapid test, αυτό είπε και ο κ. Ζαούτης στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Δεν χρειάζονται για πολλούς τα μοριακά τεστ. Ταλαιπωρείται πολύ ο κόσμος για να κάνει μοριακό τεστ και οι γιατροί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν κουραστεί πολύ, χωρίς να υπάρχει λόγος για να κάνουν οι περισσότεροι pcr test», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όμως στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» δεν υπήρχε αυτή η επιλογή. Και αυτό το «κενό» θα λυθεί με τη νέα ΚΥΑ.