Προ των πυλών βρίσκεται η έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, καθώς η  Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση.

“Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση”, δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ. Ο δικαστής δήλωσε ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να μην τον κρατήσουν στη λεγόμενη φυλακή υψίστης ασφαλείας “ADX” στο Κολοράντο και ότι θα μεταφερόταν στην Αυστραλία. να εκτίσει την ποινή του αν καταδικαστεί.

Πιο κοντά η έκδοση Ασάνζ, παραμένουν τα εμπόδια

Η απόφαση φέρνει τον ιδρυτή του WikiLeaks ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση, αλλά παραμένουν άλλα εμπόδια.

Ήδη η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, η Στέλα Μόρις, δήλωσε: «Θα εφεσιβάλουμε αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατό», ενώ κατήγγειλε «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικες δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ –όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης –, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.