Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη δανείων ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επίσημη συζήτηση των μεταρρυθμίσεων επί του θέματος με ένα έγγραφο θέσεων.

Σε προσχέδιο του εγγράφου το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων» και μιας «καλύτερης εφαρμογής» τους.

Η κρίση του κορωνοϊού

Αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν προηγουμένως ζητήσει μια πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών απαιτήσεων.

«Η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων επέτρεψε μια έγκαιρη και στοχευμένη απάντηση προσαρμοσμένη στην κρίση του κορωνοϊού», αναφέρει στο προσχέδιό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη πέρυσι καθώς οι χώρες έπρεπε να δανειστούν τεράστια ποσά για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Τι είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες;

Ως Δημοσιονομικό Δίκαιο χαρακτηρίζεται το σύνολο των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με την εξεύρεση αλλά και διαχείριση των αναγκαίων στο κράτος οικονομικών μέσων αφενός και αφετέρου τη διάθεση αυτών προκειμένου να ικανοποιηθούν οι εξ αυτών σκοποί του.

Το Δημοσιονομικό Δίκαιο ουσιαστικά είναι Δημόσιο Δίκαιο, δεδομένου ότι οι κανόνες του είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.

Διακρίνεται σε δύο επιμέρους κλάδους: στο δημόσιο λογιστικό, που περιλαμβάνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τις δημόσιες δαπάνες, τον απολογισμό, γενικό ισολογισμό και τις εισπράξεις, και στο φορολογικό δίκαιο, που αποτελεί αυτοτελή κλάδο.

Κρίσιμη η εν λόγω περίοδος για τη διεθνή αγορά

Οι ηγέτες των βιομηχανικών χωρών, που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για τις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της G20 και των υπουργών Οικονομικών της G7, δεσμεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη να αντιμετωπίσουν τα επιμελητειακά προβλήματα που προκαλούν ελλείψεις προϊόντων, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και καθυστερώντας την παγκόσμια ανάκαμψη.

Τα προβλήματα εφοδιασμού, που προκλήθηκαν από την άνοδο της ζήτησης για μεταφορά προϊόντων με την μεταπανδημική ανάκαμψη και από την έλλειψη εργατών, πλήττουν πολλές χώρες.

Αυτά οδήγησαν το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν για να παρακολουθούν τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφεραν σε ανακοίνωση μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.