Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, οι Pink Floyd κυκλοφορούν καινούργιο τραγούδι για να συγκεντρώσουν χρήματα για την Ουκρανία και τον λαό της.

Το νέο single «Hey Hey, Rise Up» ηχογραφήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και βασίζεται σε μία εκτέλεση του Andriy Khlyvnyuk από το ουκρανικό συγκρότημα «Boombox», το οποίο ελήφθη από ανάρτηση στα social media.

Το τραγούδι είναι μια ανανεωμένη εκδοχή ενός ύμνου διαμαρτυρίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Andriy Khlyvnyuk βρισκόταν σε περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ξεκίνησε ο πόλεμος κι επέστρεψε στο Κίεβο για να καταταγεί στον στρατό της χώρας του.

Τα φωνητικά στο κομμάτι των Pink Floyd προέρχονται από ένα viral βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός τραγουδιστής τρεις μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου ο ίδιος εμφανίζεται ντυμένος με μαχητικό εξοπλισμό, κρατώντας ένα τουφέκι και τραγουδώντας έναν ουκρανικό ύμνο διαμαρτυρίας, το «The Red Viburnum in the Meadow», στην πλατεία Sofiyskaya του Κιέβου.

Οι Pink Floyd προσέδωσαν τη δική τους ροκ νότα στο τραγούδι, με τον Ντέιβιντ Γκίλμουρ να προσφέρει ένα δυνατό σόλο κιθάρας. Ο Ρότζερ Γουότερς, ο οποίος έφυγε από το συγκρότημα το 1985, δεν συμμετείχε.

Ο τελευταίος στίχος του ύμνου, «Hey, hey, up and joice», ήταν η έμπνευση για τον τίτλο του κομματιού.

Οι Pink Floyd 30 χρόνια μετά ηχογραφούν ξανά τραγούδι, για την Ουκρανία - Ακούστε το

Τα έσοδα από το τραγούδι θα διατεθούν στο Ανθρωπιστικό Ταμείο της Ουκρανίας.

Τόσο ο Γκίλμουρ, ο οποίος έχει μέλη της οικογένειας στην Ουκρανία, όσο και οι Pink Floyd, έβγαλαν τη μουσική τους από ψηφιακούς παρόχους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Μάρτιο και δήλωσαν ότι στάθηκαν στο πλευρό του κόσμου «καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η κίνηση αυτή ήταν μια από τις πολλές προσπάθειες αλληλεγγύης στην Ουκρανία από τη μουσική βιομηχανία τις τελευταίες εβδομάδες. Μεταξύ άλλων, και τα βραβεία Grammy την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν σχόλια από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ερμηνείες από τον Ουκρανή τραγουδίστρα Mika Newton και την ποιήτρια Lyuba Yakimchuk, η οποία πρόσφατα εγκατέλειψε τη χώρα.