Ο ολλανδικός όμιλος Philips ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2025 έπειτα από απώλειες που συνδέονται με την ανάκληση ελαττωματικών αναπνευστήρων για την άπνοια κατά τον ύπνο, η οποία επιβαρύνει εδώ και μήνες την επιχείρηση.

Αυτή η νέα μείωση του εργατικού δυναμικού, «δύσκολη, αλλά απαραίτητη», προστίθεται στην κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε από τον όμιλο τον Οκτώβριο, διευκρίνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Philips Ρόι Τζέικομπς.

Καταρρέουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Τους τελευταίους μήνες αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωνουν μέτρα περικοπής κόστους, με αρκετές από αυτές να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις.

Ο κλάδος έχασε 9.587 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Challenger, Gray & Christmas που επικαλείται το Bloomberg.

Οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% σε 33.843 τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν κάμψη της ζήτησης μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης λόγω πανδημίας, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαν προβεί σε «επιθετικές» προσλήψεις.

Ποιες μεγάλες εταιρείες έχουν αποφασίσει απολύσεις

Η Amazon, η Meta, η Google, η Microsoft, το Spotify και το Twitter είναι μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις.

Συγκεκριμένα, το Spotify πρόκειται να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να υποφέρει από μια «πλούσια ύφεση».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η μητρική εταιρεία Alphabet της Google δήλωσε ότι θα καταργήσει 12.000 θέσεις εργασίας.

Η μητρική εταιρεία του Facebook τον Νοέμβριο απέλυσε το 13% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, καθώς παλεύει με μια αδύναμη διαφημιστική αγορά και αυξανόμενα κόστη.

Το Twitter απέλυσε το μισό εργατικό δυναμικό του σε ομάδες που κυμαίνονται από τις επικοινωνίες και την επιμέλεια περιεχομένου μέχρι το προϊόν και τη μηχανολογία μετά την εξαγορά του Έλον Μασκ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 18.000 θέσεις εργασίας σε εταιρικό και τεχνολογικό επίπεδο, κάτι που θα είναι οι μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία της εταιρείας.

Η Microsoft τον Ιανουάριο προχώρησε σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων, επικαλούμενη οικονομική συγκυρία. Οι απολύσεις επηρέασαν σχεδόν το 5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Microsoft.

Αν και η Apple δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σημαντικές απολύσεις, ο Tim Cook, διεθυντής της πλατφόρμας δήλωσε στο CBS Mornings: «Αυτό που κάνουμε ως συνέπεια του ότι βρισκόμαστε σε αυτή την περίοδο, είναι ότι είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προσλήψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε, αλλά δεν προσλαμβάνουμε παντού στην εταιρεία».

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel δήλωσε πρόσφατα ότι θα μειώσει το κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και στη συνέχεια θα το αυξήσει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Διαβάστε ακόμη: