O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να πάει σε δεύτερο lockdown.
Ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ιός – όπως επισήμανε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας – είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά, ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο».
Τόνισε δε ότι  «Ατομική ευθύνη και κρατική επαγρύπνηση. Δεν θα γίνονται ανεκτές εκτροπές από την τήρηση των μέτρων. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο διάστημα των 3 εβδομάδων».
«Αναφορικά με το σενάριο 21 μερών καραντίνας και 14 μέρες έξοδο: Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με ακρίβεια τι θα απαιτηθεί για να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Ας τηρηθούν τα τωρινά μέτρα ώστε να βγούμε από το λοκντάουν», υπογράμμισε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για καταστρατήγηση των κανονισμών σημειώνοντας ότι το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο sms μετά τις 9 το βράδυ για σωματική άσκηση, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.
Ειδικότερα, είπε «Χθες το βράδυ μετά τις 9 διαπιστώθηκε ότι στάλθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο sms για μετακίνηση για σωματική άθληση. Έγινε καταστρατήγηση. Θα υπάρχουν σαρωτικοί έλεγχοι».
Αναφερόμενος στα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οφείλονταν σε πρόβλημα της εταιρείας και χαρακτήρισε «αστείο» το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η Νίκη Κεραμέως.
«Το πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση προέκυψε από πρόβλημα της εταιρείας σε όλη την Ευρώπη. Όσοι έσπευσαν να τουιτάρουν [κάτι άλλο], αυτογελοιοποιούνται», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Πέτσας «Είχαμε πει ότι επιδιώκουμε το διάλογο για το Πολυτεχνείο. Έγιναν συνεννοήσεις με τα πολιτικά κόμματα και η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, όπως δεν έγινε και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου».
Ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι από σήμερα οι 200 επιτυχόντες και οι 100 επιλαχόντες του διαγωνισμού για την πρόσληψη γιατρών στις ΜΕΘ μπορούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία για να αναλάβουν υπηρεσία.
Διευκρίνισε ότι λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία δε θα γίνονται τα τεστ του ΕΟΔΥ στις πλατείες, και οι έλεγχοι του Οργανισμού θα είναι στοχευμένοι. Τόνισε ότι θα γίνονται πάνω από 25 χιλιάδες τεστ ημερησίως.