Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες το απόγευμα ο Πέτρος Φιλιππίδης ο οποίος μετά τους μεγάλους ρόλους και τις καταγγελίες εναντίον του καλείται να αναλάβει έναν πιο σκληρό, στην φυλακή, αλλά αντί για το «σανίδι», αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μετά την απολογία του στη 15η τακτική ανακρίτρια για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, ο ηθοποιός βρίσκεται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ αναμένοντας να λάβει το φυλακιστήριο.
Προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο υπό άκρα μυστικότητα, όπως υπό άκρα μυστικότητα έχει διενεργηθεί όλη η ανακριτική διαδικασία από τα μέσα του περασμένου Μαΐου, όταν είχε ασκηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του.
Εντός της ημέρας θα εκδοθεί η διάταξη σχετικά με το πού θα οδηγηθεί ο Πέτρος Φιλιππίδης ως προσωρινά κρατούμενος, με την φυλακή της Τρίπολης να θεωρείται ως ο πιθανότερος προορισμός, καθώς εκεί κρατούνται κατηγορούμενοι για σεξουαλικά αδικήματα. Στις ίδιες φυλακές βρίσκεται και ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης.
Πέτρος Φιλιππίδης: Οι καταγγελίες που τον οδήγησαν στην φυλακή
Η εμπλοκή του Πέτρου Φιλιππίδη με τη Δικαιοσύνη ξεκίνησε στις αρχές του έτους, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καταγγελίες για παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου.
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη είχαν υποβάλει έγγραφες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Όμως, οι καταγγελίες αυτές είχαν υποπέσει σε παραγραφή και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν ποινικά.
Στις αρχές Μαρτίου στα χέρια του Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για το ελληνικό me_too, έφτασαν και άλλες καταγγελίες μέσω του ΣΕΗ που αφορούσαν μη παραγεγραμμένα αδικήματα.
Στη συνέχεια τρεις γυναίκες έδωσαν κατάθεση ενώπιον του εισαγγελέα και περιέγραψαν τις «εφιαλτικές στιγμές», που, όπως είπαν, έζησαν στα χέρια του ηθοποιού.
Και οι τρεις ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική και είχαν απευθυνθεί στον πασίγνωστο πρωταγωνιστή αναζητώντας εργασία. Τα όσα υποστήριξαν και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για έναν βιασμό το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.
Η πρώτη καταγγέλλουσα κατέθεσε πως το 2008 πήγε στο θέατρο ΗΒΗ στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού.
Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.
Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση το 2010, στο θέατρο Μουσούρη.
Ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του ηθοποιού για να συζητήσουν για ενδεχόμενη επαγγελματική συνεργασία εκείνος, όπως λέει, της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εκείνη αντιστάθηκε, πάλεψαν για αρκετή ώρα και τελικά η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει. Στην κατάθεσή της περιέγραψε: «Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα «σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε». Τότε εκείνος μου απάντησε «μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο».
Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε πως μετά από συνάντηση με τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν ρόλο, ο ηθοποιός προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να την πάει στο σπίτι της.
Την οδήγησε όμως σε ένα απόμερο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποπειράθηκε να τη βιάσει.
«Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές. Υποκρίθηκα ότι έπαθα κρίση. Εκείνος συνέχιζε τη σεξουαλική του επίθεση κι εγώ να αντιστέκομαι σθεναρά, φωνάζοντας και χτυπώντας χέρια και πόδια. Ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και με πέταξε έξω, λέγοντας: «Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο», είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της.